vineri

29 martie, 2024

22 aprilie, 2016

cehMinele Lonea și Lupeni vor fi închise până în 2018, potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara, plan ce urmează să fie trimis Comisiei Europene.

Vor fi păstrate Livezeni și Vulcan, a căror exploatare, cu un minim de investiții, poate produce cărbune la prețuri competitive cu cel de pe piața externă, potrivit Ministerului Energiei.

Anunțul închiderii minelor Lonea și Lupeni a fost făcut vineri, de către ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care a prezentat în conferință de presă concluzia la care a ajuns analiza Grupului de lucru Huilă, din cadrul Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră.


„Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, a spus vineri Victor Grigorescu.

Cei peste 2.000 de mineri angajați la cele două exploatări vor fi concediați treptat, pentru că până în 2018 ei vor lucra la închiderea minelor.

Decizia a fost luată pe baza evaluării activității Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului și a cheltuilelor făcute până în prezent și estimate a se face în perioada următoare până la închiderea definitivă a acestora.

S-au discutat mai multe scenarii de păstrare a producției de cărbune în Valea Jiului și s-au efectuat analize de costuri pe variantele de închideri de mine până în 2018.


Pentru închiderea celor două mine se va acorda un ajutor de stat.

Dacă CEH va continua să asigure serviciile tehnologice de sistem, cel puțin la nivelul actual, va reuși să returneze ajutorul de stat și să continue activitatea extractivă după 2018.

Valea Jiului, minele, pierderile și ajutorul de stat

În Valea Jiului există o rezervă totală de cărbune de 53,2 milioane de tone, cea mai mare fiind  la Livezeni (17,5 milioane de tone),  iar cea mai mică (7 milioane de tone), la exploatarea minieră Lonea.

Închiderea minelor după actualele metode nu ar mai permite redeschiderea acestora, făcând mai rentabilă săparea unui nou puț, a mai conchis Grupul de lucru.

Rezerve de cărbune există, însă costul lor de explorare este foarte mare din cauza lipsei acute de investiții din ultimii 20 de ani, este principala concluzie a ședinței de marți.

După 1990, nivelul investițiilor în minerit a scăzut la 5% din valoarea celor de dinainte de 1989, iar după anul 2007, nu a mai fost demarată nicio investiție.

Astfel s-a ajuns, la nivelul anului 2015, ca 70% din costul de producție al cărbunelui să reprezinte cheltuiala cu „munca vie”, fiindcă extracția se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol.

Un complex mecanizat asigură, potrivit specialiștilor din Comitet, productivitate dublă față de metodele clasice de exploatare folosite în cea mai mare parte din minele actuale.

Costurile de achiziționare a unui astfel de complex mecanizate sunt însă evaluate de circa 11-12 milioane de euro., ceea ce ar însemna, în cazul minei livezeni,  127 de milioane de lei valoarea unei astfel de retehnologizări.

Tribunalul Hunedoara a acceptat în ianuarie intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

FMI dorea lichidarea CEH, complexul care în cei 3 ani de la înființare a înghițit peste 1,5 miliarde de euro  – dacă se pun la socoteală și datoriile șterse.

În 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării.Complexului energetic i s-au șters, în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

Iar de atunci încoace, ajutoarele de stat și datoriile au trecut bine de jumătatea de miliard de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: