sâmbătă

13 aprilie, 2024

25 octombrie, 2017

Ministerul Educației a aprobat până miercuri peste 3.500 de auxiliarelor didactice care au obținut acordul MEN pentru utilizare extinsă la clasă.

Este vorba despre acele lucrări pentru dezvoltarea competențelor elevilor ce au fost elaborate de instituții și societăți științifice recunoscute la nivel național și internațional și/sau publicate de edituri de prestigiu național și internațional  – Academia Română, Consiliul Britanic, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, Editurile Oxford, Cambridge etc.

În afara acestora, însă, mai există 88 de cereri ce vizează aprobarea/avizarea a 1.464 de titluri pentru auxiliare  didactice (227 pentru nivelul preșcolar, 790 pentru primar, 316 pentru gimnazial, 130 pentru liceal și 1 pentru postliceal), care vor fi analizate separat.


Majoritatea titlurilor sunt lucrări străine. Pe listă se află și Gazeta matematică, cea mai veche revistă de specialitate din România.

Auxiliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin conţinut, sunt în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi pe care cadrele didactice le pot selecta şi utiliza la clasă, în baza libertăţii iniţiativei profesionale, în scopul îmbunătăţirii calităţii procesului educaţional, precizează un comunicat al MEN.

La începutul lunii august, ministrul educației, Liviu Pop, a emis un ordin prin care a interzis toate materialele didactice auxiliare, după care i-a amenințat pe profesori că va sesiza organele de specialitate dacă nu vor respecta interdicția. El a susținut atunci că toate trebuie reautorizate, deoarece funcționau pe baza unui document din 2002 niciodată actualizat:

„Analizând Legea Educaţiei Naţionale, pe articolele 69 şi 94, în care sunt stabilite mijloacele de învăţământ, materiale didactice auxiliare şi curiculare, am constatat că ordinul 4916/2002 nu a fost actualizat, deşi Legea Educaţiei a apărut în 2011. Fapt pentru care am emis un ordin, care anulează acest act normativ din 2002, adică, toate mijloacele de învăţământ didactic auxiliar şi curicular trebuie revizuite. Adică, toate auxiliarele, începând din ziua de astăzi, nu mai sunt valabile şi fac un apel către toate editurile să nu mai transmită niciun material către unităţile şcolare şi către profesor pentru că începânnd de astăzi niciun auxiliar nu este omologat”, aspunea Liviu Pop.


Părinții cheltuiesc sume importante de bani pentru a cumpără materialele auxiliare de care copiii au nevoie la ore. Cifra de afaceri a acestei industrii se ridică la zeci de milioane de euro.

Lista materialelor auxiliare aprobate până acum de Ministerul Educației poate fi găsită al acest LINK.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: