Chestiunea

Creşterea costului forţei de muncă, cea mai mare din ultimele şase trimestre

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul I 2019 cu 16,35% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor anunţate de INS.… Mai mult

05.06.2019

Evenimentul

Semestrul european – lupa pe România: nicio măsură pentru a corecta deficitul structural. Observațiile Consiliului UE

România nu a luat niciun fel de măsuri pentru a corecta evoluția deficitului structural și încadrarea sa în obiectivul pe termen mediu, reiese din documentele… Mai mult

05.06.2019

Analiză

Ajustare de 3 mld. euro în 8 luni, în condițiile creșterii pensiilor cu 15% peste 4 luni. Investițiile ies din discuție

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni din anul 2019 un deficit de 11,4 miliarde lei, echivalent cu 1,11% din PIB estimat pentru… Mai mult

04.06.2019

Evenimentul

Execuție bugetară ca în criză, într-o creștere economică de top: Deficitul la 4 luni – dublu față de cel de anul trecut

Deficitul bugetar de 1,1% din PIB din primele patru luni este rezultatul politicilor publice axate pe creșterea cheltuielilor obligatorii (salarii și asistență socială), dublate de… Mai mult

03.06.2019

Cronicile

Ministerul Economiei strânge propuneri ale mediului de afaceri pentru strategia de reindustrializare

de Razvan Diaconu 28.3.2013

Oficiali ai Guvernului, Băncii Naționale și principalelor companii private vor face propuneri, până în luna mai, pentru realizarea unui Document de Politică Industrială, a decis joi Comisia Consultativă de elaborare a acestui document.

În baza documentului, va fi realizată Strategia de Reindustrializare a României, până la sfârşitul acestui an, urmând să fie asumată de Guvern, a precizat Ministerul Economiei, după prima reuniune a Comisiei Consultative, reunite joi.

Documentul de Politică Industrială urmează să fie realizat până în septembrie.

“Avem nevoie de un nou proiect national, până acum singurul proiect major asumat de întreaga clasă politică a fost aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

În scurt timp, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţi ai industriei prelucrătoare, industriei de servicii, din domeniul energetic, pentru a se putea face o evaluare a opţiunilor fiecărei industrii.

“Vom elabora o hartă economică si o hartă a parcurilor industriale, instrumente care vor ajuta investitorii locali si străini”, a mai spus Varujan Vosganian.

La rândul lui secretarul de stat Adrian Ciocănea a arătat că Strategia de Reindustrializare va fi corelată cu politica industrială a UE si cu programele de atragere a fondurilor europene în ciclul bugetar 2014-2020.

De asemenea, economistul-şef al Băncii Nationale a României, Valentin Lazea, a prezentat un studiu elaborat de experti ai Comisiei Nationale de Prognoză care arată performantele economiei românesti în perioada 2000-2010 si potentialul ei de crestere.

Cum se vede reindustrializarea României prin ochii managerilor din economia reală:

 • Președintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din România si vicepresedintele Dacia Group, Constantin Stroe, a apreciat că această Strategie de Reindustrializare este binevenită si deosebit de utilă pentru societatea românească. “Industria auto are încă un potential extrem de ridicat si va fi principalul exportator al României în următorii ani”.
 • Directorul General al Hewlett-Packard (HP) România, Radu Enache, a precizat că Executivul si mediul de afaceri local ar trebui să folosească modelele de succes ale companiilor multinationale, precum Renault si HP. “Trebuie să stimulăm capitalul românesc si să încurajăm firmele locale să lucreze în parteneriat cu cele multinationale”.
 • CountryManager la ArcelorMittal Galati, Ionel Bors a arătat că preturile mari la energie afectează industria prelucrătoare, adăugând că multe firme partenere ale combinatului siderurgic suferă din cauza taxelor ridicate.
 • Președintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, Marian Năstase, a specificat că fabrica din Slatina exportă peste 70% din capacitate, fiind una dintre cele mai performante unităti de producere a aluminiului si una dintre cele opt fabrici acreditate pe plan global pentru industria aeronautică.
 • Președintele Consiliului Investitorilor Străini și directorul general al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, s-a referit la sursele de finantare ale acestui complex proces de reindustrializare. El a subliniat că investitorii locali si companiile multinationale au nevoie de stabilitate si predicitibilitate fiscală si legislativă. “În opinia mea nu există nicio diferentă între capitalul românesc si cel străin, important este să lucrăm eficient”.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.3.2013

2 comentarii

 1. CALIMAN EUGEN-analist de provincie
  28.3.2013, 11:46 pm

  1.Chiar la o intirziere de 23 de ani dupa Revolutie si 7 ani dupa integrarea in UE,initiativa de a construi un program de reindustrializare, este bine venita.
  Ea nu va putea fi comentata, pina cind nu vor apare primele propuneri ale mediului de afaceri si ele se vor cristaliza intr-o viziune, apoi intr-un “nou proiect national”, dupa cel de integrare in UE.
  Singura intrebare, cu un temei istoric (profund), este, daca Ponta initiaza acest program economic ca unul “reparatoriu”,la tot ceeace a distrus economic, programul FDSN/Iliescu, din 28 iunie 1992,care a spus NU! privatizarii prin terapia de soc.
  Daca privatizarea rapida era acceptata in 1991-1992,la fel ca in Polonia, s-ar fi salvat mare parte din industria grea si usoara romaneasca, iar istoria economica postdecembrista, avea un curs asemanator!
  Acest proiect postcomunist, a dus Romania din situatia de cea mai industrialzata tara comunista, in starea de cea mai esuata tara din UE!
  2.Sper ca va iesi ceva pozitiv din aceasta initiativa si ea nu va repeta soarta celei a PDL,care (prin consiliera guvernului), a incercat sa construiasca un program asemantor, din care s-a realizat pina la urma, doar o comisie birocratica, denumita CONACO!
  3.In fine, mi se pare,ca initiativa reindustrializarii, de care n-a suflat un cuvint Ponta sau USL pina la intoarcerea lui Nastase ,marcheaza revenirea in forta a acestuia, in conducerea “ideologica” si economica a PSD.
  Acesta afirma in 2007, ca “Elementul esential al restructurarii trebuie sa fie reindustrializarea Romaniei care sa asigure o dezvoltare durabila, o crestere economica puternica”…”(citat, pag. 229,autor Adrian Nastase,”Romania Europeana,ed. Mondomedia, 2007).
  Revenirea lui A. Nastase ca tehnocratul si ideologul “reindustrializarii” in PSD,poate sa-i confere chiar si in lipsa unei functii politice, un loc intangibil in ierarhia PSD, daca dovedeste o expertiza economica ce lipseste astazi,tuturor politicienilor.
  In cazul in care ipoteza intoarcerea “tehnocratului si ideologului” Nastase la partid este reala, iar nu o simpla coincidenta dintre momentul lansarii “reconstructiei industriale” cu cel al incheierii detentiei, avem parte de prima faza,a consacrarii sale, drept Deng Xiaoping – ul Romaniei.

 2. CALIMAN EUGEN-analist de provincie
  30.3.2013, 5:37 pm

  1.De la o zi la alta, USL si PNL, au “dezumflat” gogoasa “reindustrializarii”, care dadea impresia(si speranta) ca se va construi un proiect national amplu si cuprinzator,dar mai ales constituia sansa “regasirii” pierdutei promisiunii electorale,de crestere de 3-4 la suta pe an si creare a 1 milion de noi locuri de munca.
  Ultimele referiri ale d-lui Vozganian la reindustrializare, arata ca nici vorba de un astfel de proiect ci numai de o simpla comisie, care va imita acel demers esuat,CONACO al guvernului Boc, finalizat (cu ce altceva, decit) cu caderea Guvernului dupa un an si ceva.
  Autorulul demersului reformist(birocratic, iar nu programatic) spre reindustrializare, a continuat cu declaratia luminoasa, ca “industria romaneasca nu este intr-o stare atit de rea cum pare in dezbaterea publica,dar ca este nevoie de un efort de industrializare a Romaniei,inclusiv in orasele mici dar si in zona rurala”.Ea confirma inca odata,ca nu-i vorba de un proiect national de reindustrializare.
  Ca urmare a acestei initiative, ONG-urile,asociatiile de locatari, cele de vinatoare si pescuit sportiv,obstile satesti si in general toate aceste structuri “liberale”,vor initia un amplu efort (mic)orasenesc si rural, de reindustrializare, sustinut de proiectul ex-Conaco!
  In ce priveste starea “industriei romanesti” este adevarat ca nu-i de loc rea, fiindca ea a disparut cu desavirsire si in locul ei exista doar o industrie auto “franceza si americana”, una chimica si siderurgica indiana si rusa,etc.
  Industria romaneasca ramasa, este in plin avint spre faliment,trimitere in somaj si disponibilizare a muncitorilor, la Oltchim,CFR marfa, etc…
  2.Construirea unei noi comisii, tip CONACO, de la constituirea careia Guvernul PSD a mai ramas la guvernare numai un an si 3 luni, are aceeasi conotatie si atentionare “profetica”, pentru USL-PDL.
  Aceasta nu rezulta dintr-o viziune obscurantista de felul “lumini violete”,ci pleaca de “termanul limita” dat fostului Guvern de saracii Romaniei, pina la cadere.
  Iesirea din magia “luminii rosii” a USL poate fi mai rapida, mult sub acest termen de “gratie” si populatia sa dea de pamint, cu actula guvernare,care este pe cale sa-i dea mult mai putin decit PDL, prin disponibilzarile si scumpirile galopante ale vietii de zi cu zi!
  3.Nu pot sa nu remarc, ca pe parcursul carierelor politice ministeriale,toti liberalii au fost maestrii perdelelor de fum si ai surogatelor economice,iar singura mostenire a guvernarii liberale, a fost lipsa oricarui proiect PRO-ACTIV de reforma, anticriza sau dezvoltare industriala,care sa fi asigurat pentru Romania, o cit de mica protectie contra taifunului crizei,care a pus la pamint fragila economie si industrie romaneasca!

Lăsați un comentariu


Stiri

Outsourcing-ul: România pierde teren în clasamentul global al atractivității

Adrian N Ionescu

România a coborât 10 poziții până pe locul 28, în clasamentul pe 2019 al celor mai atractive destinații pentru transferul de afaceri (outsourcing) ale companiilor… Mai mult

Stiri

Trei liceeni din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, în SUA, cu două proiecte revoluționare

Vladimir Ionescu

Trei liceeni de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, o competiție organizată de Oswego State University of New York, între… Mai mult

Stiri

Proiect de lege al USR privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor

Vladimir Ionescu

USR depune marţi în Parlament un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, a anunţat la RFI deputatul Stelian Ion (foto). Parlamentarul… Mai mult

Europa

Nouă Directivă UE privind accesul la informaţiile financiare private pentru combaterea infracțiunilor transfrontaliere

Vladimir Ionescu

Consiliul UE a adoptat vineri o directivă privind facilitarea utilizării informaţiilor financiare pentru prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni, inclusiv cele de… Mai mult

Stiri

Coaliția pentru Libertatea Comețului și a Comunicării: Noul proiect anti-tutun lovește un întreg sector economic

Razvan Diaconu

Coaliția pentru Libertatea Comețului și a Comunicării (CLCC) consideră că inițiativa de hiper-reglementare în domeniul tutunului promovată de câțiva membri ai Parlamentului lovește un întreg… Mai mult

Stiri

CNAIR anunță: Autostrada Soarelui s-a stricat din cauza soarelui

Razvan Diaconu

Autostrada Soarelui s-a stricat din nou, de data aceasta din cauza căldurii, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Într-o postare pe Facebook preluată… Mai mult

Stiri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, vizită oficială la Washington

Iulian Soare

Nicu Popescu, ministru de Externe în Guvernul Maia Sandu, începe luni o vizită oficială la Washington. El a scris pe pagina de Facebook: ”Una dintre… Mai mult