Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult›
04.04.2021
2020 – 9 pensionari la 10 salariați. S-a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 10 ani a pensiei medii

Anul trecut, pensia medie a crescut cu 16,1%, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, potrvit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Puterea… Mai mult›
31.03.2021
DOCUMENT / Încă o strategie europeană pentru care trebuie să se pregătească România: Interzicerea a noi produse chimice considerate periculoase pentru sănătate

Noi probleme s-ar putea adăuga în economie – în industria alimentară, în agricultură și în industria chimică, atunci când va intra în vigoare noua strategie… Mai mult›
31.03.2021
Ministerul Economiei: Au reînceput plățile pe măsura 2 pentru IMM-uri
de Vladimir Ionescu , 31.3.2021
Ministerul Economiei a făcut primele plăți din bugetul pe acest an pentru măsura 2 – granturi pentru capital de lucru pentru IMM-urile afectate de criza generată de pandemia de COVID-19, se arată într-un comunicat transmis miercuri de instituție.
Măsura este finanțată din cadrul Programului Operațional Competitivitate, plățile fiind suspendate de câteva săptămâni, din cauza întârzierii aprobării bugetului de stat pe 2021.
”Poziția până la care au fost notificate dosarele și trimise la plată, în cazul în care au fost declarate admise, este 4.500, din 22.226 de firme înscrise pentru ajutor în această schemă. Ordinea plăților se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari”, transmite ministerul.
Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare care să acopere acea sumă.
Ministerul a întreprins între timp mai multe acțiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat și pentru grăbirea plăților, pentru următoarea perioadă.
”Întârzierea plăților a fost cauzată și de adoptarea târzie a Bugetului 2021, în data de 9 martie. De asemenea, o altă întârziere s-a produs din cauza Hotărârii de guvern pentru înființarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, instituția care semnează această schemă de ajutor de stat, adoptată pe 10 martie în ședința de guvern, dar publicată în Monitorul Oficial abia pe 17 martie”, se explică în comunicat.
Ministerul face apel la beneficiari să grăbească semnarea contractelor de finanțare admise, având în vedere că au doar 20 de zile la dispoziție pentru acest lucru după primirea notificării.
Miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui au semnat marți un act adițional prin care 209 milioane de euro au fost suplimentați pentru plata Măsurii 2. Astfel, până acum au fost alocați 474 de milioane de euro din fonduri europene pentru măsura 2 și rămân de contractat încă 291 de milioane de euro pentru încheierea măsurii.