luni

15 iulie, 2024

vaccin impotriva coronavirus doze contramandate

1 februarie, 2024

Guvernul se reunește joi pentru o a doua ședință din această săptămână, având pe ordinea de zi transmisă public un singur punct. E vorba de un Memorandum ce împuternicește Ministerul de Finanțe să contracteze servicii de asistență juridică și reprezentare ”în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20.02.2024”.

E vorba de procesul intentat de Pfizer statului român pentru încălcarea contractului de achiziție vaccinuri anti-covid.

Autorităţile de la Bucureşti au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID.


Ca primă reacție, Guvernul României a spus că documentul la care face referire compania farmaceutică nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.

Ministrul Rafila anunța în decembrie că negociază cu Pfizer

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma, în 6 decembrie, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi că speră că se va ajunge la o soluţie negociată cu producătorii acestora.

El a precizat că ”nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite”. În octombrie 2023, el declara că sunt şanse să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru a se încheia amiabil contractul, dar pentru contractul cu Pfizer încă se caută soluţii, pentru că ”ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.

Achiziția de vaccinuri face obiect al unui dosar DNA

Achiziţia de vaccinuri din pandemia face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


Procurorii consideră că autoritățile au cumparat un număr nepermis de mare de vaccinuri, estimând un prejudiciu de 1 miliard de euro produs bugetului.

Pfizer se judecă și cu Polonia

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a acţionat Polonia în instanţă după negocieri care au durat un an şi care nu au dus la nicio înţelegere.

Procesul a fost intentat la o instanță din Bruxelles – acordul a fost semnat de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că este supus legislației belgiene.

Cazul se referă la 60 de milioane de doze de vaccin pe care Polonia le-a comandat, dar ulterior a refuzat să le primească și pe care nici nu le-a plătit, în ciuda unui acord obligatoriu cu compania.

Într-o scrisoare adresată în martie 2022 Ursulei von der Leyen, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a informat președintele Comisiei că nu va mai primi vaccinurile Pfizer, și nici nu le va mai plăti. Motivul invocat: forța majoră provocată de declanșarea războiului din Ucraina.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: