joi

16 mai, 2024

18 ianuarie, 2024

Pfizer a dat în judecată statul român pentru încălcarea contractului de achiziție de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie.
Guvernul României spune că documentul la care face referire compania farmaceutică nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.

Pfizer a dat în judecată și Polonia și Ungaria.

Pfizer şi BioNTech ”urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzi”

Punctul de vedere al Pfizer a fost obținut de News.ro. Compania precizează:


”În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României. 

Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021. 

Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie. 

Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”.

Reacția guvernului: ”Amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății”


„O notificare de deschidere a acestui litigiu a venit în ultimele zile din decembrie. În ultima parte a lunii februarie e un prim termen. România va fi evident reprezentată la acest proces.

E vorba de faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze, însa amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul român”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în conferința de presă organizată după ședința de guvern de joi.

Ministrul Rafila anunța în decembrie că negociază cu Pfizer

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma, în 6 decembrie, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi că speră că se va ajunge la o soluţie negociată cu producătorii acestora.

El a precizat că ”nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite”. În octombrie 2023, el declara că sunt şanse să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru a se încheia amiabil contractul, dar pentru contractul cu Pfizer încă se caută soluţii, pentru că ”ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.

Achiziția de vaccinuri dace obiect al unui dosar DNA

Achiziţia de vaccinuri din pandemia face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii consideră că autoritățile au cumparat un număr nepermis de mare de vaccinuri, estimând un prejudiciu de 1 miliard de euro produs bugetului.

Pfizer se judecă și cu Polonia

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a acţionat Polonia în instanţă după negocieri care au durat un an şi care nu au dus la nicio înţelegere.

Procesul a fost intentat la o instanță din Bruxelles – acordul a fost semnat de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că este supus legislației belgiene.

Cazul se referă la 60 de milioane de doze de vaccin pe care Polonia le-a comandat, dar ulterior a refuzat să le primească și pe care nici nu le-a plătit, în ciuda unui acord obligatoriu cu compania.

Într-o scrisoare adresată în martie 2022 Ursulei von der Leyen, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a informat președintele Comisiei că nu va mai primi vaccinurile Pfizer, și nici nu le va mai plăti. Motivul invocat: forța majoră provocată de declanșarea războiului din Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: