duminică

21 aprilie, 2024

28 iulie, 2013

Agricultorii vor putea obține credite bancare cu dobânzi preferențiale, în baza unor adeverințe care atestă că vor beneficia de plăți directe la hectar de la Ministerul Agriculturii, a informat duminică instituția guvernamentală.

Ministerul Agriculturii a adoptat cadrul legislativ prin care se condiționează participarea la schemele de finanțare din sectorul agro-alimentar, în urma unor consultări cu băncile comericale din țară.

În acest mecanism, ministerul, prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), semnează în fiecare an o serie de convenții care permit agricultorilor să obțină credite în condiții favorabile de la bănci, susține sursa citată.


Fermierii primesc creditele bancare cu dobânzi preferențiale în baza unor adeverințe eliberate de APIA, prin care se certifică faptul că aceștia urmează a beneficia de plăți directe, plăti pe suprafața din Pilonul II dezvoltare rurală, plați complementare directe din bugetul național pentru bovine, ovine și sectorul vegetal, precum și plăți pentru bunăstarea animalelor.

Din acest an, în urma adoptării actului normativ menționat, se condiționează semnarea convenției APIA cu o anumită banca de volumul creditelor acordate de bancă în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite.

În plus, prin acest act legislativ se stabilește și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, susține Ministerul Agriculturii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: