marți

16 iulie, 2024

4 mai, 2023

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a prezentat joi o informare privind stadiul procesului de descentralizare din care reiese că ministerele boicotează acest proces.

Principiul descentralizării competențelor către administrația publică locală este statuat de HG 229 din 2017 și de OUG 57 din 2019, care trasează cadrul general pentru organizarea și funcționarea autorităților și instituțiilor administrației publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă și serviciile publice.

Ministerul coordonator al procesului de descentralizare este Ministerul Dezvoltării, dar proiectele de acte normative sunt elaborate de ministere sau de alte organe de specialitate ale administrației publice centrale.

Descentralizare: 15 ministere nu au ce, nu pot, nu vor sau nu își asumă


Din Nota prezentată joi în Guvern de ministrul Cseke Attila reiese:

  • 8 ministere – Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Justiției, Ministerul
    Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – au anunțat că nu au identificat competențe care să facă obiectul descentralizării
  • 2 ministere – Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – nu consideră oportună descentralizarea competențelor propuse prin Strategia Generală de Descentralizare, dar vor propune alte competențe spre descentralizare
  • 1 minister – Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – nu poate avansa în proiect din cauză că încă nu deține un patrimoniu clar, din cauza neactualizării inventarului de la nivelul fostului Minister al
    Tineretului și Sportului.
  • 3 ministere – Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății – nu consideră oportună descentralizarea competențelor și nu susțin de principiu descentralizarea
  • 1 minister – Ministerul Educației – nu își poate asuma procesul de descentralizare privind competențele exercitate de palatele, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare.

Ministerul Sporturilor ar descentraliza, dar încă n-are ce

Din Nota prezentată în guvern reiese că Ministerului Sportului este singurul care a elaborat un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe și atribuții în domeniul sportului.

În prezent, forma revizuită a proiectului de lege aflată în procedura de avizare interministerială, a fost restituit neavizat de Ministerul Finanțelor. Potrivit ultimelor informații comunicate, Ministerul Sportului nu poate promova proiectul de lege până la încheierea procedurilor de predare-primire a patrimoniului cu ministerul condus de Gabriela Firea.

Concluzie: Ministerul Dezvoltării crede că ar fi oportun să se respecte legea

O precedentă informare a guvernului privind stadiul descentralizării a fost făcută în iunie 2022. În Nota de joi se afirmă:


”Față de progresele modeste înregistrate în domeniu de la data ultimei Note de informare prezentate în guvern apreciem că se impune intensificarea procedurilor interne din cadrul ministerelor și
comunicarea permanentă acestora către MDLPA. (…) Considerăm necesară și oportună respectarea de către ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale a prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

În documentul prezentat joi în guvern se mai precizează că Ministerul Educației și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nici măcar nu răspund la adresele trimise de Ministerul Dezvoltării.

De ce există opoziție la descentralizare

Descentralizarea este unul dintre angajamentele constante ale României în raport cu instituțiile Uniunii Europene.

Blocarea acestui proces aduce și riscuri de suspendare de fonduri alocate prin programe operaționale ca efect al neimplementării unor măsuri de reformă a administrației publice asumate prin documentele strategice, inclusiv prin Acordul de Parteneriat încheiat cu Comisia Europeană.

Cu toate aceste mize importante, ministerele amână de ani să transfere competențe autorităților locale.

Procesul implică transfer de bunuri materiale, de decizie în administrare și de fonduri. Or aceasta e de fapt promblema: centrul nu concepe să rămână fără aceste pârghii de influență în teritoriu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De ce există opoziție la descentralizare?
    Simplu:
    Dispar posturi din Minister.
    Posturi si funcții bine plătite!
    Cașcaval si influență!
    In opinia mea unele ministere ar trebui sa fie doar oficii, agentii sau departamente in cadrul altor ministere.
    Hai cu comasarea!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De ce există opoziție la descentralizare?
    Simplu:
    Dispar posturi din Minister.
    Posturi si funcții bine plătite!
    Cașcaval si influență!
    In opinia mea unele ministere ar trebui sa fie doar oficii, agentii sau departamente in cadrul altor ministere.
    Hai cu comasarea!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: