joi

18 aprilie, 2024

1 martie, 2020

81% dintre pacienții chinezi infectați de noul coronavirus au avut o formă ușoară a bolii, 14% forme severe și 5% critice. Spre comparație, în cazul gripei între trei și cinci milioane de oameni dezvoltă forme grave ale bolii în fiecare an, la nivel mondial. Între 290.000 și 540.000 de oameni mor din cauza complicațiilor gripei, dintre care aproximativ 72.000 în Europa, a comentat Miljana Grbic (foto), reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România, într-un interviu acordat Digi24.

”81% dintre ei (pacienții chinezi, n.r.) au avut o formă ușoară a bolii, 14% forme severe, iar 5% au fost critice. Acestea sunt datele pe care le avem. Dacă e să comparăm cu gripa, între 3 și 5 milioane de oameni dezvoltă forme grave ale bolii în fiecare sezon la nivel global. Și tot la nivel global, între 290.000 și 650.000 de oameni mor din cauza complicațiilor cauzate de gripă. Și așa cum am spus la început, în Europa aproximativ 72.000 de oameni mor din cauza complicațiilor gripei”, a comentat Miljana Grbic.

Experta OMS a precizat că din informațiile furnizate de autoritățile din China, între 2 și 4% dintre persoanele care au contractat noul virus au murit. Aceste cazuri letale au fost asociate cu vârsta mai înaintată și cu bolile cronice pre-existente.


Vârstă înaintată înseamnă oameni peste 65 de ani, iar bolile cronice sunt în special hipertensiunea, problemele pulmonare, bolile de inimă, diabetul.

”Așadar, datele pe care le avem din China arată că aceste persoane sunt mai vulnerabile în fața bolii. Deci, sfătuim aceste persoane să fie precaute, dar să nu se alarmeze”, a spus Grbic, adăugând că spre deosebire de gripă, pentru noul virus nu există un vaccin, iar dezvoltarea unuia ar putea dura timp. În acest context, e nevoie de un echilibru între dezvoltarea unui vaccin și măsuri de sănătate publică ce pot fi luate imediat pentru salvarea de vieți.

Grbic a detaliat și diferențele de simptome între cele două boli.

”Pentru COVID-19 simptomele pot fi blânde și în unele cazuri este vorba despre o boală ușoară. Asta înseamnă că sunt simptome asemănătoare cu cele ale altor boli respiratorii. Este vorba despre tuse, durere în gât, nas care curge. Se poate agrava la anumite persoane și pot apărea dificultăți în respirație, pneumonie, șoc septic. Dacă e să comparăm cu gripa, aceasta debutează cu febră bruscă, dureri de cap, dureri musculare sau de articulații. Sigur că pot apărea și dureri de gât, nas care curge, ca în cazul COVID-19. La gripă oamenii își revin de obicei într-o săptămână, dar se poate, de asemenea, ca boala să se agraveze”, a explicat reprezentanta OMS.


Pentru evitarea răspândirii epidemiei, angajatorii ar trebui să le permită angajaților să lucreze de acasă, chiar și în cazurile în care aceștia au simptome ușoare.

”Dacă vorbim despre zone unde există o epidemie de COVID-19, recomandarea pentru angajatori este să le permită angajaților să lucreze de acasă, dar repet, dacă este o epidemie. Chiar dacă au simptome ușoare, adică le curge nasul, tușesc sau chiar dacă au febră ușoară, adică 37,3 sau mai mult. Așadar, ar trebui să li se permită să lucreze de acasă, pentru a se proteja pe ei și a-i proteja și pe alții. Chiar și cei care sunt sub tratament cu medicamente precum paracetamol, aspirină, ibuprofen, ar trebui să stea acasă în cazul unei epidemii în acea comunitate, pentru că aceste medicamente pot ascunde simptomele infecției”, a precizat Grbic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: