joi

18 aprilie, 2024

30 martie, 2017

Peste 300.000 de ingineri au părăsit România după Revoluție, a declarat joi rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu.

Cea mai gravă situație s-a înregistrat la Facultatea Automatizări, la UPB, unde, înainte de eliminarea impozitului pe venitul ITiștilor, rămâneau în țară în jur de 10 absolvenți  pe an, potrivit acestuia.

„După 1990 un număr foarte mare de ingineri a părăsit România. Peste 300.000. Doctorii care au părăsit România în ultimii 20 de ani sunt undeva la 18.000-20.000. (…)


Ingineri au plecat în primul rând în special în primii ani de la Revoluție atunci când economia românească a căzut, inginerii bine pregătiți au plecat în străinătate.

Pe de altă parte, sunt generații întregi de ingineri care la absolvire au plecat în străinătate.

La Facultatea de Automatică și Calculatoare în anul 1999 au rămas în țară cinci oameni din 250. În 2000 au rămas în țară 7 oameni, în 2001 — un număr de 11 oameni au rămas în țară. Generații întregi au plecat în străinătate, nu doar de la Automatică și Calculatoare„, a declarat Mihnea Costoiu, citat de Agerpres, la deschiderea Polifest.

După eliminarea impozitului pe veniturile IT-iștilor (proiect al cărui inițiator a fost Mihnea Costoiu), procentul celor rămași în țară a urcat la 80% din promoțiile de la Automatică și Calculatoare.


„Astăzi avem un exod de circa 18-20% din absolvenți. Înainte plecau generații întregi (..)

Mulți dintre cei care încep facultatea nu o mai termină pentru că se angajează încă din anul doi sau trei și vin după câteva generații că le trebuie diploma. Unii dintre ei nu sunt interesați nici măcar de scutirea de impozit pentru că salariile sunt foarte mari.

Și pentru un tânăr care în anul care primește 1.500 de euro când se angajează pentru că știe să facă foarte multe lucruri nu-l mai interesează că nu mai plătește 16% că pentru el oricum sunt foarte mulți bani față de așteptările lui de moment.

El se întoarce după ce își face o familie, vine să termine școala pentru că are nevoie de diplomă care să îl scutească de impozit pentru că banii contează și valoarea banului este alta”, a explicat rectorul UPB.

Toată lumea dorește forță de muncă românească, inginerie

Inginerii români sunt foarte căutați, a mai explicat Costoiu, iar companiile vin direct la UPB pentru a recruta personal calificat – anul trecut, firmele le-au oferit studenților din UPB  peste 11.000 de locuri de muncă.

„Anul trecut în universitate am avut peste 11.000 de locuri de muncă oferite. Anul acesta până la 15 martie numărul de locuri de muncă oferite depășește 3.000. Eu mă aștept ca după Polifest, dacă tradiția se respectă, companiile să mai ofere încă 3.000-4.000 de locuri de muncă. Estimez că după 1 aprilie să depășim în total 6.500 de locuri de muncă oferite. O să mai fie locuri de muncă oferite de obicei în perioada finalizării studiilor. Ieri am avut o întâlnire cu o mare delegație a Camerei de Comerț Româno Americane, același lucru au zis — vrem ingineri din România, vrem să dezvoltăm în România. Singurul argument major este forța de muncă care este în România. British Council astăzi se află în universitate. Toată lumea dorește forță de muncă românească, inginerie”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: