duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2017

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a anunțat marți seara, la Antena 3, că până la sfârșitul anului guvernul va finaliza mai multe contracte de înzestrare a armatei cu echipamente produse de Statele Unite.

Ministrul speră că în 2017 România va primi un prim sistem de rachete Patriot și un prim lot de transportoare blindate.

O precizare importantă făcută de Mihai Fifor: în întâlnirile pe care le-a avut în SUA cu reprezentanții companiilor din industria de apărare a transmis ”cu toată fermitatea” că guvernul român nu a ieșit la cumpărături cu banii statului, ci dorește transfer de tehnologie și repornirea industriei de apărare românească.


”Atât primul-ministru, cât și eu, în toate întâlnirile pe care le-am avut cu companii importante din industria de apărare din SUA sau din Europa, am spus-o cu toată fermitatea: nu am ieșit la cumpărături, noi nu am ieșit la cumpărături cu banii statului român: Dorim să facem transfer de tehnologie, de know-how în România, să avem cooperare industrială în domeniul apărării și, în principiu, dorim să repornim industria de apărare românească, care a fost foarte bine poziționată și recunoscută la nivel mondial până la un anumit moment dat”, a afirmat ministrul Fifor la Antena 3.

El a precizat că până la sfârșitul acestui an se vor finaliza mai multe contracte pe partea de înzestrare, elemente care au fost prezentate și șefului Pentagonului, James Mattis, în întrevederea avută săptămâna trecută la Washington.

”O sumă foarte consistentă se va duce pe un prim sistem Patriot din cele șapte pe care România le va achiziționa în perioada următoare. Spuneam că anul acesta, până la finele anului, de îndată ce vine scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite, vom putea intra pe partea de contractare concretă și cumpărăm primul sistem Patriot. De asemenea, tot anul acesta, ca element major pentru înzestrarea Armatei Române, este finalizarea contractului cu General Dynamics pentru transportoarele 8×8 Piranha 5 care vor fi fabricate la UMB, la Uzina Mecanică București”, a detaliat ministrul Apărării.

Mihai Fifor spune că ”General Dynamics vine să producă în România”, el adăugând că în aceeași termeni se negociază și cu Bell Helicopters pentru producerea elicopterelor de atac la Ghimbav, precum și cu alți mari parteneri din domeniu.


”Cred că acesta este lucrul cel mai important, din cele 227 de transportoare blindate pe care statul român le va achiziționa, primele 30 vor fi realizate în Elveția, pe linia din Elveția, pentru că acolo se va deplasa personal de la Uzina Mecanică București, care se va specializa lucrând la aceste prime 30 de transportoare. Începând cu transportorul 31, deja linia va fi instalată la Uzina Mecanică București. La fel, vreau să vă spun că se discută cu Bell Helicopters în aceeași termeni, din cele 45 de elicoptere de atac pe care România intenționează să le achiziționeze primele vor fi realizate pe linia din Texas, însă marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Brașov. Adică în termenii aceștia se discută cu marii parteneri pe care îi avem”, a mai anunțat Mihai Fifor.

Ministrul a arătat că în faza de discuții sunt și alte achiziții. ”Să nu uităm că suntem în faza în care negociem pentru încă 36 de avioane F-16 pe care ar urma să le achiziționăm de la guvernul american, suntem totodată în faza în care împreună cu compania Lockheed Martin ne pregătim să achiziționăm sistemul de lansator multiplu HIMARS. Suntem în faza în care în Parlament avem aprobarea pentru cele patru corvete care de asemenea ar trebui să fie produse în România, pentru programul de dotare cu rachete SHORAD/VSHORAD, adică rachetele cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune”, a mai punctat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a efectuat în perioada 17-22 septembrie o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la Washington, unde a avut întâlniri cu secretarul Apărării, James Mattis, cu adjunctul consilierului prezidențial pentru securitate națională, Ricky Waddell, cu membri ai Congresului SUA și cu reprezentanți ai unor companii importante din industria de apărare americană — Raytheon, Lockheed Martin și Bell Helicopters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: