cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Migrația, punctul fierbinte al summit-ului liderilor UE

17 octombrie, 2024

Liderii Uniunii Europene s-au adunat din nou la Bruxelles, ei concentrându-se în primul rând asupra migrației în creștere în bloc și asupra modului în care deportările pot fi accelerate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este și el în oraș pentru a prezenta liderilor europeni așa-numitul său plan de victorie.

Migrația ocupă agenda UE.

În ultimele zile și săptămâni, chestiunea migrației a revenit pe agenda UE:
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat că Varșovia suspendă drepturile de azil pentru migranții care vin în Polonia prin Belarus.


Cancelarul german Olaf Scholz a închis granițele țării sale pentru vecinii UE în urma unui atac cu cuțitul care ar fi fost comis de un migrant.

Țările de Jos și Ungaria au anunțat că doresc să fie exceptate de la regulile europene pe migrație.

Noul prim-ministru al Franței, Michel Barnier, a declarat că regulile UE privind deportările ar trebui revizuite pentru a accelera expulzările.

Liderul Italiei, Giorgia Meloni, a promovat centrele de detenție ale țării sale, acum operaționale, în Albania.


„Cea mai sensibilă discuție va fi despre migrație”, a prezis un înalt oficial pentru Brussels.

O nouă soluție a Italiei: reluarea dialogului cu Bashar al-Assad

Printre altele, Italia va aduce în atenția Consiliului posibilitatea de a-l ”reabilita” pe dictatorului sirian Bashar al-Assad, pentru a deschide calea către potențiale deportări ale migranților sirieni din bloc.

Poziția Italiei este susținută și de Austria: Siria poate fi considerată o țară sigură, spune cancelarul austriac

„Austria susține faptul că oamenii pot fi trimiși înapoi în Siria și Afganistan”, a spus cancelarul Karl Nehammer, adăugând că UE trebuie să le arate oamenilor că blocul este capabil să ia decizii și să își protejeze mai bine frontierele externe.

Nehammer a susținut că mulți refugiați se întorc în Siria, deoarece este mai sigur în comparație cu Libanul de astăzi, demonstrând astfel că Siria poate fi considerată sigură.

Înainte de summit, Italia, Danemarca și Țările de Jos au organizat o întâlnire prealabilă pentru a discuta despre migrație cu liderii din Austria, Cipru, Polonia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Malta, Slovacia și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Lituania cere soluții „inovatoare” de combatere a migrației

Președintele lituanian Gitanas Nausèda a spus că este timpul pentru soluții „inovatoare” privind migrația, dar a adăugat, la sosirea la summit, că ”este esențial să lucrăm cu țările din care provin migranții”.

El a cerut Comisiei Europene să schimbe cadrul legal care se aplică migranților și solicitanților de azil pentru a contracara țări precum Belarus, care folosește migranții ca ”armă” împotriva UE și le permite să treacă granițele sale în încercarea de a destabiliza țările europene.

Premierul leton acuză Belarus

Prim-ministrul leton Evika Siliņa a a prezis că migrația va fi „tema fierbinte” la acest summit, în special pentru că statele baltice suferă din cauza „atacurilor hibride” și „instrumentalizării migrației” din Belarus.

„Cred că Europa înțelege că decizii trebuie luate în curând”, a subliniat ea.

Estonia cere ca toate țările UE să dedice 0,25% din PIB-ul lor ca ajutor pentru Ucraina

În ciuda faptului că migrația a acaparat scena la acest Consiliu European, premierul estonian Kristen Michal a spus că prima sa prioritate pentru summit rămâne războiul din Ucraina.

„Iarna va fi foarte aspră în Ucraina”, deoarece Rusia a bombardat infrastructura energetică și de încălzire, a spus el. „Europa are oportunitatea de a ajuta cu exporturile de energie, mărfuri, bani”, a adăugat el, dubland în același timp cererea Estoniei ca toate țările UE să dedice 0,25% din PIB-ul lor ca ajutor pentru Ucraina.

Al doilea cel mai important subiect pentru Estonia este economia și competitivitatea UE, urmate de instrumentalizarea migrației de către Rusia, a spus Michal.

Charles Michel îi spune lui Zelensky că UE este fermă de partea Ucrainei

„Suntem de partea voastră atât timp cât și orice este nevoie”, a spus Charles Michel în timp ce vorbea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața presei. El a adăugat că discuțiile de astăzi vor fi despre ”cum să accelerăm sprijinul imediat pentru Ucraina”.

„Viitorul Ucrainei este în UE”, a mai spus Michel, adăugând că prezența lui Zelenski la Bruxelles transmite un mesaj fără „nici o ambiguitate”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: