Noul ministru de Interne al Franței vrea să restabilească ordinea în țară după model german. Ideea controlului imigrației a repetat-o de trei ori când și-a preluat oficial mandatul, luni, idee reiterată într-un interviu acordat marți postului de televiziune TF1.
Cu privire la problema arzătoare a imigrației ilegale, ministrul Bruno Retailleau (foto) a spus că dorește să recurgă ”la toate mijloacele” pentru „reducerea imigrației în Franța”.
Mesajul către prefecții din departamentele ”cu cea mai mare dezordine migratorie”
Pentru a face acest lucru, fostul lider al senatorilor LR, o figură a dreptei conservatoarei, va „aduna în câteva zile pe prefecții celor 10 departamente în care există cea mai mare dezordine migratorie”, urmând să le ceară acestora ”să expulzeze mai mult și să reglementeze mai puțin”. „Bruno Retailleau a adăugat: „Cu puterea de reglementare, pot merge destul de departe”.
”Eu am un obiectiv, pentru că, la fel ca milioane de francezi, cred că imigrația în masă nu este o oportunitate pentru Franța și nici măcar nu este o șansă pentru acești migranți care sunt uneori trimiși să piară pe mare”, a spus Bruno Retaileau.
”Nu ca Franța să fie cea mai atractivă țară din Europa pentru migranți”
Acest lucru necesită în primul rând o reformă a Asistenței Medicale de Stat (AME), potrivit acestuia: „Avem o problemă, și anume că suntem una dintre țările europene care a oferit cele mai multe avantaje. Și nu vreau ca Franța să iasă în evidență, ca Franța să fie cea mai atractivă țară din Europa pentru un anumit număr de beneficii, acces la asistență medicală”, a insistat el.
Bruno Retaileau mai vrea ”să nu i se mai interzică să facă legi”. „Aveam 35 de articole care au fost cenzurate de Consiliul Constituțional. Nu pentru chestiuni de fond, ci de formă”, a spus el, adăugând că „infracțiunea de rezidență ilegală”, care a fost desființată de François Hollande, ar trebui reinstituită. „Îmi pare rău, când intri în Franța ilegal, este împotriva legii”, a spus el.
“Cred că putem forma un fel de alianță cu țările care doresc mai multă fermitate în privința imigrației”
Cât de mult noul ministru de Interne se va inspira din Germania, care și-a restabilit controalele la frontiere? „Vom vedea cât de departe putem ajunge”, a răspuns el.
„Dar mai important, cred că putem forma un fel de alianță cu țările care doresc mai multă fermitate în privința imigrației pentru a revizui textele europene care nu mai sunt deloc potrivite. Mă gândesc, de exemplu, la directiva de retur, care a fost gândită acum aproximativ douăzeci de ani Totul s-a schimbat de atunci și pentru asta trebuie să schimbăm și regulile europene”, a argumentat el.
În cele din urmă, el a spus că este în favoarea ideii ca guvernul să revină asupra anumitor acorduri cu Algeria, care facilitează sosirea cetățenilor algerieni în Franța, sau pentru „încheierea de acorduri cu țările din Magreb, astfel încât să poată exista centre de reținere a migranților”.
Poliția germană a început de la mijlocul lunii septembrie să monitorizeze toate frontierele terestre ale țării.
Până în acest moment erau controlați doar călătorii care intrau în țară pe la frontierele terestre de est și de sud. Acum, pentru cel puțin următoarele șase luni, vor fi monitorizate și frontierele nordice și vestice.
Germania este situată în centrul Spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene fără controale la frontierele interne, pașapoartele fiind necesare doar la granițele externe ale Spațiului și pe aeroporturi.
Și alte state Schengen au impus controale la frontiere- imaginea de mai jos arată care sunt frontierele unde libera circulație a fost temporar suspendată:
Noile controale la frontierele germane ar putea duce la perturbări în circulația persoanelor și a bunurilor.
Migrația revine în prim-planul dezbaterii UE. În urma valurilor mari de solicitanți de azil care au sosit în Europa în ultimul deceniu, expresia la modă este acum migrația „controlată”.
Potrivit unui diplomat al UE, liderii naționali vor aborda migrația la următoarea lor întâlnire de la Bruxelles, în octombrie.
Ursula von der Leyen este de așteptat să-și prezinte punctul de vedere într-o scrisoare înainte de summitul Consiliului European, așa cum a făcut în trecut. Pe de altă parte, Germania, Belgia, Țările de Jos, Ungaria, Polonia și altele își intensifică presiunea pentru a pune migrația din nou pe agendei de priorități a Europei.
***