duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2016

sriSpecialiștii SRI au verificat vineri sediul companiei de stat Cupru Min, după ce câțiva angajați au descoperit joi, în pereții unuia dintre birouri firele de la o instalație de ascultare.

Surse din companie au confirmat că vineri au avut loc verificări speciale, în birouri, sala de conferințe și în sala de protocol.

SRI nu a avut până acum niciun punct de vedere, care să clarifice suspiciunile apărute în spațiul public odată cu această dezvăluire.


Există două ipoteze în cazul aparaturii din sediul Cupru Min.

Într-o primă variantă, ar putea să fie chiar tehnica de ascultare a SRI, care a făcut interceptări pentru DNA într-un dosar în care a fost trimis în judecată și fostul director general al societății.

Gheorghe Ioradache a fost trimis în judecată, în februarie 2015, pentru că a mituit-o pe Mihaela Dehelean, director executiv al Agenției de Protecția Mediului Alba, ca să elibereze autorizația integrată de mediu necesară funcționării Cupru Min.

Este posibil ca părți din tehnica utilizată în acel caz de investigatori să fi fost uitate în pereți.


Este de notat că interceptările din anchetele DNA sunt făcute de către SRI.

Într-o a doua variantă ar putea fi vorba de spionaj, compania făcând obiectul unor mai multe încercări eșuate de privatizare în cursul cărora și-au arătat interesul de a participa la tranzacție mai multe firme străine.

În 2012, guvernul a încheiat abrupt negocierile cu Roman Copper (care ar avea legături cu Frank Timiș, inițiatorul proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană, potrivit Rise Project), deoarece firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă.

SRI nu a avut până acum niciun punct de vedere, care să clarifice suspiciunile apărute în spațiul public odată cu această dezvăluire.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit unor surse din presă, pentru interceptările DNA nu se mai folosește de mult timp aparatură cu fire, precum cea care ar fi fost ascunsă în pereții de la Cupru Min.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: