22 septembrie, 2024

Noul guvern francez condus de premierul Michel Barnier a fost anunţat în cele din urmă sâmbătă seara, după săptămâni de tergiversări. Prima sarcină a noului executiv format din 39 de miniștri va fi adoptarea bugetului.

Este „cel mai de dreapta guvern de la administrația Fillon sub președinția lui Nicolas Sarkozy” în urmă cu mai bine de un deceniu, a precizat veteranul comentator politic Alain Duhamel la postul de știri BFM după anunțarea guvernului, potrivit Politico.

Jean-Noël Barrot (MoDem, centru), în vârstă de 41 de ani, care a deţinut funcţia de ministru al afacerilor europene în guvernul precedent, a fost numit sâmbătă şef al diplomaţiei franceze. Sebastien Lecornu, fidel susţinător al preşedintelui Emmanuel Macron, a rămas în funcţia de ministru al apărării. Aceste două funcţii sunt „domeniul rezervat” şefului statului, în sensul că acesta are, în mod obișnuit, un cuvânt de spus în privința celor care le ocupă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Stânga a promis deja moțiune


Stânga a promis deja o moţiune de cenzură împotriva noului executiv. „Barnier nu are niciun viitor”, a declarat sâmbătă liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, chiar înainte de anunţarea noului guvern.

Culoarea echipei lui Barnier înclină clar către dreapta, familia politică din care provine şi şeful guvernului. Singura figură de stânga este noul ministru al justiţiei, Didier Migaud, un fost socialist retras din politica activă şi necunoscut publicului larg.

Conservatorul radical Bruno Retaileau a fost numit în fruntea Ministerului de Interne.

Figură a dreptei liberal-conservatoare inflexibile, Bruno Retailleau, în vârstă 63 de ani, preia un minister cheie cu care intenţionează să pună în aplicare tripticul său preferat: „ordine”, „autoritate” şi „fermitate” – internele.

Funcții-cheie, acordate unor politicieni necunoscuți publicului larg


Deputata Anne Genetet, cunoscută până acum pentru activitatea ei în domeniul apărării şi diplomaţiei, a fost propulsată în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Într-un moment în care Franţa este vizată de o procedură europeană de deficit excesiv, Michel Barnier a ales două persoane necunoscute publicului larg pentru gestionarea situației: Antoine Armand la economie, finanţe şi industrie şi Mathieu Lefevre la buget.

Ministrul pentru afaceri europene și ministrul pentru buget se află sub directa coordonare a premierului, analiștii sugerând că acest lucru arată că premierul va dori să joace un rol activ în negocierile dintre Paris și Bruxelles pe tema reducerii deficitului bugetar excesiv al Franței.

Decizia lui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate după victoria fulgerătoare a extremei drepte la alegerile europene din iunie a dus la un impas politic, niciun partid sau coaliție nereușind să se apropie de majoritatea absolută. Președintele francez l-a desemnat premier pe Michel Barnier la începutul acestei luni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: