Companiile din HoReCa ar putea fi scutite de la plata impozitului specific pentru o perioadă de 90 de zile, reiese dintr-un proiect de OUG publicat marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Ministerul mai propune și prelungirea unor măsuri instituite în contextul pandemiei, cum ar fi prorogarea unor termene sau neplata TVA pentru importurile de echipamente medicale până la sfârșitul lunii octombrie. În plus, operatorii de jocuri de noroc vor fi scutiți de plata unor taxe pentru perioada în care activitatea a fost suspendată.
Documentul prevede și mecanismul de recalculare a impozitului, în sensul scăderii celor 90 de zile. De măsură ar urma să beneficieze toți contribuabilii care se află sub incidența Legii 170/2016.
”Având în vedere faptul că impozitul specific unor activități este un impozit anual, iar declararea și plata acestuia se efectuează semestrial, suma de plată reprezentând jumătate din impozitul specific anual, se propune scutirea de la plata impozitului specific, în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 zile. Concomitent s-a prevăzut și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal”, se arată în nota de fundamentare a OUG.
(Consultați aici varianta integrală a proiectului de OUG)
Impozitul astfel recalculat va fi împărțit în două plăți semestriale egale, prima plată urmând a fi efectuată până la 25 iulie 2020.
”Pentru contribuabilii care în anul 2020 aplică prevederile art. IX din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, deoarece impozitul specific se determină la nivelul unui an calendaristic, mecanismul de calcul al acestuia impune cumularea numărului de zile în care nu s-a desfășurat activitate în perioada stării de urgență cu cele 90 de zile stabilite de prezentul act normativ, totalul acestora urmând să se scadă din cele 365 zile ale anului fiscal”, se mai arată în documentul citat.
Recalcularea impozitului specific datorat va avea efecte pozitive asupra cash flow-ului începând cu primul semestru al anului 2020, argumentează Finanțele.
OUG mai prevede o serie de alte măsuri, cu un impact bugetar total de circa 0,25 miliarde de lei.
Măsuri în domeniul TVA
Având în vedere participarea României la dezvoltarea unei rezerve Europene de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă și de echipamente individuale de protecție, destinate combaterii amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate, în contextul epidemiei de COVID-19 și faptul că taxa pe valoarea adăugată nu reprezintă un cost eligibil în cadrul acordului de grant încheiat în acest sens cu Comisia Europeană, se impune introducerea cu celeritate a unei scutiri temporare de TVA pentru livrările, importurile și achizițiile intracomunitare de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene. Măsura este limitată în timp – până la 1 octombrie 2020, respectiv pe durata participării României la acest proiect.
Măsuri în domeniul jocurilor de noroc
Taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu completările și modificările ulterioare, nu sunt datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pe perioada stării de alertă în care activitatea desfășurată de aceștia este suspendată, conform prevederilor legale în vigoare.
Măsuri privind bonificații la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor
Se propune modificarea :
– prevederilor alin. (11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.33/2020, aprobată prin Legea nr. 54/2020, pentru a clarifica aplicarea bonificației de către contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
– prevederile alin. (2) și alin. (3) ale art. 1 din același act normativ, pentru a se asigura aplicarea bonificației și de către plătitorii de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal modificat sau care sunt plătitori și de impozit specific unor activități, prin extinderea aplicării bonificațiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/plății anticipate, pentru trimestrele II și III, respectiv pentru perioada 26 iunie – 25 septembrie inclusiv, și perioada 26 septembrie – 25 decembrie inclusiv, din anul 2020. Menționarea acestor perioade de plată este necesară întrucât anul fiscal modificat nu corespunde trimestrelor calendaristice ale anului 2020.
Prorogarea unor termene
Se propune prelungirea aplicării următoarelor măsuri fiscale până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv:
– nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020, reglementată de art. VII din OUG nr. 29/2020;
– nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare, reglementată de art. XII din OUG nr. 48/2020;
– măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condițiilor de menținerea eșalonărilor la plată etc.