joi

25 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2022

Ministerul Finanțelor Publice plănuiește să realizeze o operațiune de răscumpărare anticipată a unor serii de obligațiuni denominate în dolari, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024.

Acestea ar urma să fie refinanțate parțial sau integral prin ”contractarea unor împrumuturi pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat <<Medium Term Notes>>, în sumă totală de până la 2,5 miliarde dolari”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Din documentele publicate de Ministerul Finanțelor reiese că răscumpărările planificate pentru acest an sunt necesare pentru o mai bună administrare a vârfurilor de plată din următorii doi ani.


Acesta prevede aprobarea:

  • operațiunii de răscumpărare anticipată a seriilor de obligațiuni denominate în dolari scadente în data de 7 februarie 2022, cupon 6,750%, în data de 22 august 2023, cupon 4,375%, și în data de 22 ianuarie 2024, cupon 4,875%, denumite in continuare „obligațiunile răscumpărate”, și de preschimbare a acestora sau a unei părți din acestea cu obligațiuni noi prin contractarea unui împrumut pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” și lansarea unei serii de obligațiuni denominate în dolari având maturitatea de 10 ani sau mai mult, care vor putea fi preschimbate în tot sau în parte cu obligațiunile răscumpărate;
  • contractării de către Ministerul Finanțelor a unui împrumut pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”, prin lansarea a unei serii noi de obligațiuni denominate în dolari, cu maturitatea de 5 ani sau mai mult. Toate împrumuturile menționate mai sus sunt denumite în continuare „emisiune” și vor fi în sumă totală de până la 2,5 miliarde dolari.

Suma finală aferentă atât operațiunii de răscumpărare anticipată și preschimbare, cât și cea aferentă emisiunii noi, precum și ceilalți termeni și condiții financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării tranzacției, în funcție de condițiile de piață.

Emisiunea este administrată de către Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, HSBC Continental Europe, ING Bank N.V., J.P. Morgan AG și Société Générale.

11% din PIB

Statul va fi nevoit să împrumute în acest an echivalentul a 11% din PIB pentru a finanța deficitul bugetar și rostogolirea datoriei publice.


Creșterea necesarului de finanțare (cu 7,7% față de 2021) se produce într-un context de creștere a dobânzilor, în condițiile în care România se împrumuta oricum la costuri cu mult peste media regiunii. De altfel, dobânzile aferente acestor împrumuturi cântăresc tot mai greu în bugetul public, marcând avansuri medii de circa 20% în ultimii doi ani.

În anul 2022 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental, respectiv volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe, este de aproximativ 145,4 miliarde de lei, cu circa zece miliarde de lei peste nivelul prognozat pentru anul trecut, potrivit „Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2022″.

14 miliarde de euro de pe piața externă

Pentru a-și asigura resursele necesare, MFP plănuiește să împrumute circa 14 miliarde de euro de pe piețele internaționale, prin:

  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de cca 10 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024;
  • disponibilizarea sumelor de circa 3,7 miliarde de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență;
  • trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la circa 0,4 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: