Statul a reușit să atragă, marți, 742,1 milioane de lei de pe piața locală, după ce la precedentele două licitații din această lună investitorii nu au subscris oferte la randamente acceptabile pentru Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Licitația de marți, cu o valoare de prospect de 500 de milioane de lei, a fost suprasubscrisă de investitorii locali, suma adjudecată fiind de 742,1 milioane de lei, pentru o perioadă de 28 de luni, la un randament mediu de 3,73% pe an, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR). Dobânzile sunt cu circa 0,2 puncte procentuale în creștere față de cele plătite de MFP la finalul lunii martie, în cadrul unei licitații de obligațiuni de stat cu o scadență identică.
La începutul acestei luni, statul nu a reușit să atragă suma de un miliard de lei pe care spera să o obțină de la investitorii de pe piața locală. Cele două licitații organizate de MFP pe 6 aprilie au fost subscrise, suma totală adjudecată fiind cu circa 400 de milioane de lei mai mică decât cea din prospect. Este vorba despre o licitație de certificate de trezorerie în valoare de 500 de milioane de lei, cu o scadență de un an. Suma adjudecată a fost de 337,4 milioane de lei, la un randament mediu de 3,33%.
O a doua licitație, de obligațiuni de stat cu o maturitate reziduală de 49 de luni, s-a încheiat cu o sumă adjudecată de 241 de milioane de lei, la un randament mediu de aproape 4% pe an (la care se adaugă 65 de milioane de lei în cadrul ofertelor necompetitive). Statul spera să obțină 500 de milioane de lei.
Ministerul Finanțelor Publice (MPF) și-a propus să împrumute de pe piața internă, în aprilie, circa patru miliarde de lei pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru ”rostogolirea” datoriei publice. Suma este cu circa un miliard mai mică decât cea indicată pentru luna martie.
Anterior crizei coronavirus, necesarul de finanțare al României pentru 2020 se ridica la 86,9 miliarde de lei, însă acesta va fi recalculat odată cu ajustarea în sus a țintei de deficit bugetar.
BNR a decis recent să ofere un sprijin băncilor locale, principalul investitor al statului, în vederea consolidării lichidității acestora. Printre altele, banca centrală a decis să cumpere titluri de stat de pe piața secundară pentru a elibera bilanțurile băncilor (care au deja una dintre cele mai mari expuneri din UE pe sectorul guvernamental, de peste 20%) și a le permite acestora să ”absoarbă” noi titluri de stat emise de MFP.
În perioada 16-23 martie (în prima săptămână în care pe teritoriul țării s-a instituit starea de urgență), statul a avut mari probleme în atragerea de resurse de pe piața internă. Cele patru licitații programate, prin care statul spera să atragă două miliarde de lei, s-au încheiat fără nicio adjudecare. În urma măsurii anunțate de BNR, Finanțele au organizat alte trei licitații, în urma cărora au reușit să obțină aproape 2,1 miliarde de lei, reiese din datele BNR.