miercuri

24 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2019

Memorandumul privind securitatea rețelelor 5G, semnat în data de 20 august între Guvernele României și SUA, a fost publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor.

Asta după ce președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a anunțat, pe 31 octombrie, că licitația pentru sistemele 5G se amână pentru anul viitor și din cauza faptului că prevederile din respectivul document nu au fost transpuse în legislația națională.

Sorin Grindeanu spunea că a văzut respectivul document, dar că acesta este ”strict secret”, deci caietele de sarcini ale licitației nu pot fi realizate.

(Citiți și: ”Licitația pentru licențele 5G s-a amânat pentru 2020”)


Nu este foarte clar de ce ar fi fost clasificat așa Memorandumul 5G cu Statele Unite, mai ales că, după publicare, vedem că acesta conține doar principii care au fost deja agreeate, încă din luna mai, de către 32 de state membre UE și NATO (inclusiv de către România), în cadrul unei Conferințe privind securitatea rețelelor 5G organizată la Praga.

Cadrul de securitate cibernetică aprobat, sau ”Propunerile de la Praga”, așa cum au fost denumite de organizator, a fost publicat pe data de 3 mai, de către guvernul Cehiei (AICI-LINK).

Potrivit documentului semnat de România și Statele Unite, publicat de MCSI:

Guvernul României și Guvernul Statelor Unite afirmă, ca parte a unei abordări de securitate bazate pe evaluarea riscurilor, că este necesară o evaluare atentă și completă a furnizorilor tehnologiei 5G. Suntem convinși că toate statele trebuie să se asigure că numai furnizori serioși și de încredere sunt acceptați, pentru ca rețelele să fie protejate de acces neautorizat sau de interferențe. O evaluare riguroasă trebuie să includă următoarele elemente:

  • Dacă furnizorul este, fără un control judiciar independent, sub controlul unui guvern străin
  • Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă și
  • Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente

În esență, memorandumul nu face referire deschisă la companii din China, dar principiile agreeate la nivel instituțional de către România și Statele Unite, enumerate în document, blochează în fapt accesul acestora la dezvoltarea rețelelor 5G din România.

(Descărcați AICI Memorandumul 5G)

Statele Unite au semnat acest tip de memorandum cu două state membre UE din estul Europei: cu România și cu Polonia. Spre deosebire de România, Polonia a dat publicității documentul chiar în ziua în care acesta a fost semnat.

Uniunea Europeană urmează să elaboreze propriul ghid privind rețelele 5G și securitatea acestuia. Documentul este în curs de elaborare și se bazează pe analize transmise la Bruxelles în vară de fiecare stat membru UE. Oficial, Uniunea a transmis că nu va impune statelor membre să nu coopereze cu companii din China.

În urma licitației 5G, statul ar urma să câștige, potrivit estimărilor, 2 miliarde de euro. Punctul de referință este dat de vânzarea licențelor 4G în 2012, în urma căreia bugetul a încasat aproximativ 700 de milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: