joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2022

Mediul privat românesc a continuat să fie dominat de companiile din domeniul serviciilor, 50,1% din numărul total de întreprinderi activând în acest sector și generând 41,3% din cifra totală de afaceri. Industria a avut o evoluție mixtă în 2021, înregistrând o scădere a numărului de companii (de 0,9%) și a numărului de angajați (de 1,4%), dar creșteri robuste, de peste 20%, ale cifrei de afaceri, rezultatului brut și nivelului investițiilor.

Mediul privat românesc număra la sfârșitul anului trecut circa 624 de mii de companii, în creștere cu 4,7% față de anul precedent.

Acestea au generat o cifră totală de afaceri de 1.982 de miliarde de lei, în creștere cu 20,8% față de 2020 și un rezultat brut de 160,2 miliarde de lei, în creștere cu 25,5%, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai mare creștere a VAB a avut loc în comerț


Numărul de angajați a consemnat o ușoară creștere, de 1,2%, în vreme ce valoarea totală a investițiilor realizate de aceste companii a fost de 163,5 miliarde de lei, în creștere cu 17,5% față de anul precedent.

În ceea ce privește valoarea adăugată brută (VAB) creată de principalele sectoare economice, serviciile de piață s-au clasat pe primul loc, cu 34%, fiind urmate de industrie (32%) și comerț (25%).

VAB total s-a ridicat la 488,4 miliarde de lei în 2021, în creștere cu 19,2% față de anul precedent. Comerțul a raportat cea mai semnificativă creștere a VAB, de 26,3%, fiind urmat de industrie cu un avans de 20,9%, reiese din calculele Curs de Guvernare pe baza datelor INS.

Notă: Valoarea adăugată brută la costul factorilor: reprezintă suma salariilor și altor elemente legate de costul factorilor de muncă, a profitului, a subvențiilor de exploatare, a amortizării capitalului fix, din care se scad impozitele legate de producție.

Investițiile, în scădere în sectorul serviciilor


Companiile din construcții au raportat cea mai semnificativă creștere a nivelului investițiilor, de circa 48%, până la 33,7 miliarde de lei.

Creșteri ale investițiilor brute s-au raportat la nivelul tuturor sectoarelor, cu excepția serviciilor de piață, unde companiile au realizat investiții cu circa 4% mai reduse decât în 2020.

Ca pondere, industria a realizat cele mai mari investiții, de 55,2 miliarde de lei, echivalentul a 33,7% din total.

Rezultatul brut al exercițiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piață și comerțul înregistrând peste 60% din valoarea rezultatului brut.

Notă: Codurile CAEN incluse în analiza INS sunt

  • Industrie – diviziuni CAEN Rev.2 – 05 la 39;
  • Construcții – diviziuni CAEN Rev.2 – 41 la 43;
  • Comerț – diviziuni CAEN Rev.2 – 45 la 47;
  • Servicii de piață – diviziuni CAEN Rev.2 – 49 la 96 (cu excepția diviziunilor 64,65,66,84,94). În diviziunile CAEN Rev.2 – 85 (Învățământ) și 86 la 88 (Sănătate și Asistență Socială) sunt incluse numai întreprinderile organizate ca societăți comerciale.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: