sâmbătă

27 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2022

Mediul privat românesc a continuat să fie dominat de companiile din domeniul serviciilor, 50,1% din numărul total de întreprinderi activând în acest sector și generând 41,3% din cifra totală de afaceri. Industria a avut o evoluție mixtă în 2021, înregistrând o scădere a numărului de companii (de 0,9%) și a numărului de angajați (de 1,4%), dar creșteri robuste, de peste 20%, ale cifrei de afaceri, rezultatului brut și nivelului investițiilor.

Mediul privat românesc număra la sfârșitul anului trecut circa 624 de mii de companii, în creștere cu 4,7% față de anul precedent.

Acestea au generat o cifră totală de afaceri de 1.982 de miliarde de lei, în creștere cu 20,8% față de 2020 și un rezultat brut de 160,2 miliarde de lei, în creștere cu 25,5%, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai mare creștere a VAB a avut loc în comerț


Numărul de angajați a consemnat o ușoară creștere, de 1,2%, în vreme ce valoarea totală a investițiilor realizate de aceste companii a fost de 163,5 miliarde de lei, în creștere cu 17,5% față de anul precedent.

În ceea ce privește valoarea adăugată brută (VAB) creată de principalele sectoare economice, serviciile de piață s-au clasat pe primul loc, cu 34%, fiind urmate de industrie (32%) și comerț (25%).

VAB total s-a ridicat la 488,4 miliarde de lei în 2021, în creștere cu 19,2% față de anul precedent. Comerțul a raportat cea mai semnificativă creștere a VAB, de 26,3%, fiind urmat de industrie cu un avans de 20,9%, reiese din calculele Curs de Guvernare pe baza datelor INS.

Notă: Valoarea adăugată brută la costul factorilor: reprezintă suma salariilor și altor elemente legate de costul factorilor de muncă, a profitului, a subvențiilor de exploatare, a amortizării capitalului fix, din care se scad impozitele legate de producție.

Investițiile, în scădere în sectorul serviciilor


Companiile din construcții au raportat cea mai semnificativă creștere a nivelului investițiilor, de circa 48%, până la 33,7 miliarde de lei.

Creșteri ale investițiilor brute s-au raportat la nivelul tuturor sectoarelor, cu excepția serviciilor de piață, unde companiile au realizat investiții cu circa 4% mai reduse decât în 2020.

Ca pondere, industria a realizat cele mai mari investiții, de 55,2 miliarde de lei, echivalentul a 33,7% din total.

Rezultatul brut al exercițiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piață și comerțul înregistrând peste 60% din valoarea rezultatului brut.

Notă: Codurile CAEN incluse în analiza INS sunt

  • Industrie – diviziuni CAEN Rev.2 – 05 la 39;
  • Construcții – diviziuni CAEN Rev.2 – 41 la 43;
  • Comerț – diviziuni CAEN Rev.2 – 45 la 47;
  • Servicii de piață – diviziuni CAEN Rev.2 – 49 la 96 (cu excepția diviziunilor 64,65,66,84,94). În diviziunile CAEN Rev.2 – 85 (Învățământ) și 86 la 88 (Sănătate și Asistență Socială) sunt incluse numai întreprinderile organizate ca societăți comerciale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: