marți

6 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2019

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) salută publicarea de către FTSE a anunțului oficial cu privire la promovarea pieței de capital din România la statutul de piață emergentă.

CDR exprimă și încrederea că vor fi valorificate succesele obținute până în prezent și se vor prioritiza demersurile necesare îndeplinirii criteriilor impuse de MSCI.

Acceptarea României în această categorie, transmite un comunicat al CDR, confirmă capacitatea tuturor participanților la piață de a-și concentra eforturile și acțiunile spre identificarea și urmărirea în mod consecvent a unui scop comun.


Atingerea acestui obiectiv mult așteptat este rezultatul efortului conjugat al instituțiilor publice cu atribuții în domeniul pieței financiare, precum și al reprezentanților mediului privat, în directă colaborare cu Bursa de Valori București și cu implicarea activă și constantă a organizațiilor membre ale Coaliției pentru Dezvoltarea României, încă de la lansarea proiectului “8 bariere”.

Obținerea statutului de piață emergentă este un obiectiv asumat de Coaliția pentru Dezvoltarea României și menționat în acordul de cooperare semnat cu Guvernul României, în urmă cu patru ani, pornind de la recunoașterea nevoii de dezvoltare a pieței de capital locale și de transformare a acesteia într-un real instrument de finanțare a economiei, funcțional și eficient pentru mediul de afaceri, cu potențial de a contribui la creșterea sustenabilă a economiei românești.

Promovarea în categoria piețelor emergente atât de către FTSE Russell, cât mai ales de  MSCI va determina creșterea fluxurilor investiționale către piață românească de capital și îmbunătățirea accesului la finanțare pentru companiile listate.

CDR este încrezătoare că Guvernul României și celelalte instituții publice implicate vor valorifica succesele obținute până în prezent și vor prioritiza demersurile necesare îndeplinirii criteriilor impuse de MSCI, cu deosebire creșterea semnificativă a nivelului de lichiditate a pieței, prin listarea unor companii de stat de dimensiune relevantă, precum Hidroelectrica, și prin continuarea creării cadrului legislativ pentru eliminarea celor “8 bariere în dezvoltarea pieței de capital”, de exemplu, cu legea fondurilor de investiții alternative (FIA) .


CDR își manifestă speranța că, în spiritul efortului colectiv întreprins până în prezent împreună cu autoritățile române pentru dezvoltarea pieței de capital, angajamentul comun pentru obținerea  statutului de piață emergentă și din partea MSCI va fi menținut.

Compania globală de evaluare FTSE Russell a promovat Bursa de Valori București (BVB) și implicit România la statutul de piata emergentă secundară de la cel de piață de frontieră, după trei ani de monitorizare.

Efectul va fi intrarea celor mai mari companii de la cota Bursei în indicii FTSE Russell și posibilitatea ca mari fonduri de investiții, cu resurse de zeci de ori mai mari, să fie încurajate să cumpere acțiuni de la BVB. Multe fonduri nu pot investi în piețele de frontieră, potrivit prospectelor lor.

Acțiunile companiei BVB, listate la cota pieței pe care o administrează, cresc cu peste 4% vineri.

Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor, a anunțat BVB.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: