miercuri

24 aprilie, 2024

6 octombrie, 2013

Bugetul pentru medicina de familie va urca la 9% din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (FNASS), de la 5% cât a consumat în 2012, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a spus că, până acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar după aplicarea noului pachetul de bază va fi oferit pacienţilor acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi de ambulatoriu, iar finanţarea acestor două segmente va creşte.

„Concomitent va creşte finanţarea pentru medicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde şi cum se acordă ele, direcţionând pacientul”, a explicat Eugen Nicolăescu într-o declarație pentru MEDIAFAX.


Ministrul Sănătăţii a adăugat că, prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va creşte şi numărul serviciilor acordate în ambulatoriul de specialitate.

Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie creşterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare – AVC, diabet, cancere, boala renală cronică, depresiile şi altele, care în prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Ştim că în unele zone numărul specialiştilor este destul de mic, iar medicii de familie pot aprecia, în urma investigaţiilor, dacă pacientul are cu adevărat nevoie de specialist. Apoi, nu se mai pune omul pe drumuri doar pentru o investigaţie de rutină, de exemplu la diabet investigaţia este hemoglobină glicozilată. Aveam situaţii cu sute de pacienţi care invadau cabinetul unui diabetolog ca să li se prescrie investigaţia respectivă. De acum încolo, vom da posibilitatea şi medicului de familie să ofere această analiză”, a explicat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii.

Ce vor face, suplimentar, medicii de familie

  • Se vor implicarea şi în monitorizarea unor boli din programele naţionale.
  • Pentru toţi înscrişii de pe propria listă, medicul de familie va trebui să acorde consultaţii de prevenţie astfel încât persoanele cu risc de boală să fie depistate din timp şi consiliate sau investigate în funcţie de afecţiune.
  • Acolo unde este posibil, medicii de familie vor asigura asistenţă de urgenţă prin gărzi la domiciliu sau în centre de permanenţă, pentru pacienţii de pe listele proprii.

Prevenţie

Toţi adulţii sănătoşi cu vârste între 18 şi 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigaţii gratuite şi la una-două consultaţii succesive preventive la medicul de familie o dată la trei ani, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.

După 40 de ani, vârsta de la care riscurile de îmbolnăvire cresc semnificativ, numărul consultaţiilor cu rol de prevenţie pentru adulţii sănătoşi va fi de una – trei pe an, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.


„Aceste consultaţii periodice cu scop de prevenţie acordate adulţilor fără semne de boală, la cabinetul medicului de familie, cuprind: un chestionar structurat privind stilul de viaţă, examinare ţintită cu posibilitatea de trimiteri selective pentru anumite investigaţii suplimentare, în funcţie de grupa de vârstă sau de sex, comunicarea factorilor de risc individuali şi a planului de intervenţie asupra acestora – cardiovascular şi diabet, oncologie, sănătate mintală, sănătatea reproducerii, includerea persoanelor depistate cu risc crescut sau diagnostic de afecţiuni prioritare în programele naţionale relevante”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: