marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2022

Procuratura Financiară Naţională a Franţei a deschis miercuri o anchetă asupra firmelor de consultanţă care au lucrat pentru guvernul francez, fiind suspectate de spălare de bani şi fraudă fiscală, anunță Politico.

PNF, responsabilă pentru examinarea infracțiunilor economice și financiare grave, a precizat într-o declarație oficială că a deschis o anchetă în urma afirmațiilor dintr-un raport al Senatului francez. Acest raport a dezvăluit că McKinsey a folosit o schemă de optimizare fiscală în perioada în carea lucrat pentru administrația președintelui Emmanuel Macron.

Anunțul procuraturii, care a stârnit indignare națională, apare cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Sondajele Politico arată că Emmanuel Macron ar câștiga un nou mandat, dar el coboară de 2 săptămâni în preferințele electorale, în vreme ce principalul contracandidat crește.

McKinsey, acuzat de mărturie mincinoasă în Senat


Senatorii au depus, de asemenea, o plângere la parchet pentru mărturie mincinoasă, acuzând McKinsey că a mințit cu privire la situația sa fiscală în timpul audierilor parlamentare. În ciuda acordurilor profitabile cu guvernul francez de-a lungul anilor, McKinsey „nu a plătit impozitul pe profit în Franța de cel puțin 10 ani”, a spus senatorul Éliane Assassi, care conduce grupul comunist. El a precizat: „Unul dintre directorii companiei a spus sub jurământ… că McKinsey a plătit taxe în Franța, așa că am verificat la ministerul de finanțe. Constatarea este clară.”

McKinsey a negat acuzația.

Cheltuielile de consultanță ale ministerelor s-au dublat de la începutul mandatului lui Macron în funcția de președinte, cu o creștere bruscă în 2021 (cu 45 la sută față de anul precedent) din cauza pandemiei, potrivit raportului comisiei de anchetă.

McKinsey, implicată în campania electorală a lui Emmanuel Macron din 2017

McKinsey nu este singura firmă de consultanță care lucrează pentru guvernul francez și reprezintă doar 1% din cheltuielile guvernamentale de consultanță. Compania americană a devenit însă un simbol pentru oponenții lui Emmanuel Macron, deoarece a fost implicată în multe reforme majore, cum ar fi campania de vaccinare împotriva coronavirusului din Franța în condițiile în care mulți dintre consultanții săi au fost implicați în campania electorală din 2017 a lui Emmanuel Macron.


Un purtător de cuvânt al guvernului francez a declarat miercuri: „Am cerut să fie spus întregul adevăr despre practicile acestei firme de consultanță de la început… Această firmă de consultanță va plăti ceea ce trebuie să plătească”.

Într-o încercare anterioară de a-l apăra pe Macron, ministrul bugetului Olivier Dussopt a declarat săptămâna trecută că serviciile ministerului său „au inițiat un audit al situației fiscale a lui McKinsey la sfârșitul anului 2021” și că dezbaterea despre utilizarea consultanței a devenit obiectul „exploatare politică” și „manipulare brută”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În apărarea sa, McKinsey a susținut mai întâi că a plătit „422 de milioane de euro în impozite și contribuții la asigurările sociale”, confundând impozitul pe profit cu contribuțiile la asigurările sociale plătite pe salariile angajaților săi.

O săptămână mai târziu, McKinsey a spus că una dintre filialele sale și-a plătit impozitul pe profit timp de șase ani, dar nu a oferit Politico răspunsuri cu privire la numele companiei, suma sau perioada menționată – făcând imposibilă verificarea independentă a afirmațiilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: