sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2021

alegeri regionale emmanuel macron marinne le pen

Franța: un posibil record istoric negativ al ratei de participare la alegerile locale este anticipat de analiști ca efect al unei combinații ”fatale” de vreme frumoasă, sărbători și relaxare a restricțiilor blocată de guvernul de la Paris.

Alegătorii francezi sunt așteptați duminică la urne pentru alegerile care sunt percepute drept test decisiv înaintea disputei electorale prezidențiale de anul viitor între președintele Emmanuel Macron și liderul extremei drepre, Marine Le Pen.


Susținătorii lui Emmanuel Macron se tem, scrie Politico, că prezența slabă la vot va afecta partidul lor mai mult decât partidul lui Le Pen.

„Când distribuim pliante pe stradă, unii oameni nici măcar nu știu că există alegeri. Facem tot ce putem, ne străduim să trezim interesul”, afirmă parlamentarul Roland Lescure, purtătorul de cuvânt al partidului prezidențial La République en Marche (LREM).

Analizele sociologice spun că prezența la vot ar putea atinge un nivel minim record de 40%, în condițiile în care miza alegerilor este extrem de importantă: Cu mai puțin de un an înaintea alegerilor prezidențiale din Franța, Marinne Le Pen și Emmanuel Macron sunt în sondaje umăr la umăr.

sondaje franta alegeri prezidentiale


Aliații lui Marinne Le Pen au perspectiva câștiga majoritatea în trei puternice consilii regionale, situație în care ar putea transfera partidului Adunarea Națională fonduri și credibilitate atât de necesare înainte de marea cursă din 2022.

Partidul lui Emmanuel Macron ar putea suferi reculuri umilitoare dacă pierde votul tactic al alegerilor locale, care de zeci de ani a ținut extrema dreaptă în afara centrelor de putere franceze.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După un an de restricții impuse de pandemia coronavirus, alegătorii francezi au obosit, spune Frédéric Dabi, șeful institutului de sondare a opiniei publice Ifop. „Francezii sunt epuizați, epuizați de această criză a sănătății, de economie, de acest sentiment constant de neliniște , de incertitudinea cu privire la viitor”, a spus el pentru radioul France Info.

Alegerile regionale franceze se desfășoară în două tururi, pe 20 iunie și 27 iulie, candidații care obțin mai mult de 10% dintre voturi  urmând să se confrunte în turul 2.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: