luni

11 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 februarie, 2022

Premierul Nicolae Ciucă a transmis populației, la începutul ședinței de guvern de miercuri, că masca de protecție rămâne obligatorie și în spațiile publice deschise, până în momentul în care decizia CCR, de neconstituționalitate a acestei măsuri, va fi publicată în Monitorul Oficial.

El a făcut apel la populație să se protejeze contra virusului SARS-CoV-2, întrucât riscul este încă ridicat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că transmiterea comunitară există și că utilizarea măștii nu e o restricție, ci o măsură care încetinește transmiterea Omicron.


„Deciziile CCR se vor executa, avem comunicatul, trebuie să asteptăm motivarea și publicarea deciziei. Formal, prevederile legale sunt în vigoare.

Am discutat cu ministrul Rafila și ținînd cont de condițiile în care rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja in continuare de tot ce înseamnă pericolul infectării, care se găsește în continuare la un nivel de risc ridicat”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Rafila a spus că se menține utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, în mijloace de transport în comun, în piețe închise, și că va fi elaborată o altă legislație, pentru a evita viciile de neconstituționalitate constate de CCR, dacă situația epidemiologică o va impune:

„Utilizarea măștii nu e o restricție în sine, ci o măsură care încetinește transmiterea în comunitate a aceste infecții. Protecția individuală e necesară pentru propria persoană și pentru cei cu care intrăm în contact.


Dacă contextul legal impune asta, guvernul va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice.

Orice măsuri de relaxare trebuie să fie luate în raport cu situația epidemiologică. Legat de transmiterea Omicron, avem azi 17.500 de cazuri, mai puține, avem 171 decese, adică mai puține, dar transmiterea comunitară există.

Când avem încetinirea transmiterii comunitare corelată cu scăderea pacienților din ATI, putem discuta de relaxare. Până atunci rămânem precauți.

Purtarea măștii nu e o restricție, masca trebuie purtată. Măsurile de relaxare vor veni când infectările vor scădea considerabil”.

Decizia CCR

Masca de protecție nu mai poate fi obligatorie în spațiile publice deschise, după cum nici telemunca nu mai poate fi impusă fără acordul angajatului, ca urmare a deciziei de marți a CCR, prin care este declarată neconstituțională OUG ce a permis aceste măsuri.

CCR a declarat neconstituțională OUG 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Într-un comunicat al Curții, se precizează că, în unanimitate, judecătorii s-au pronunțat pentru neconstituționalitate, din cauza nerespectării prevederilor referitoare la avizarea proiectului de către Consiliul Legislativ, astfel încât OUG 192 este neconstituțională în ansamblul său.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: