luni

29 aprilie, 2024

2 aprilie, 2023

Majoritatea deponenților, investitorilor și factorilor de decizie urmăresc cu emoții evoluțiile din sistemul bancar, însă în ultimele opt secole există puține paralele pentru răsturnările și întorsăturile de situație din ultimele săptămâni, potrivit unui studiu care a analizat efectele crizelor bancare din istorie, transmite MarketWatch.

Când s-a confruntat însă cu probleme bancare asemănătoare cu evenimentele actuale, lumea a avut parte de durere financiară larg răspândită, susțin cercetătorii de la School of Management și la Carroll School of Management din Boston College.

Andrew Metrick de la Yale și Paul Schmelzing de la Boston College au petrecut câțiva ani compilând modalitățile în care guvernele și piețele au răspuns în ultimele opt secole atunci când băncile păreau instabile și anxietatea creștea.


Din 880 de crize care au afectat 138 de țări, au găsit 57 de evenimente similare momentului actual, în care garanțiile guvernamentale și împrumuturile de urgență au fost instrumentele folosite de autoritățile de reglementare pentru a calma apele.

Aceasta reprezintă 6,5% din dimensiunea eșantionului, au observat ei într-un studiu publicat luni de Biroul Național de Cercetare Economică. „Este un eveniment relativ rar să vezi implementat un astfel de amestec de politici speciale”, spune studiul.

Suntem în mijlocul unui eveniment sistemic

Puțin peste jumătate din toate cele 880 de crize s-au dovedit a fi sistemice și de amploare, au observat ei. Dar dintre cele 57 de episoade istorice similare – care includ turbulențele financiare ale Americii din 2008-2009 – aproape 80% s-au dovedit a fi larg răspândite și sistemice, au observat ei.

„Combinația și dimensiunea intervențiilor din martie 2023 sugerează cu tărie că suntem deja în mijlocul unui eveniment sistemic”, au scris ei.


Nici faptul că din cele 57 de episoade similare cu situația actuală, aproximativ 20% „s-au dovedit a fi relativ benigne nu este tocmai de natură să inspire încredere”, a spus Schmelzing pentru MarketWatch.

Două treimi, sau 66%, dintre americani sunt încrezători că băncile naționale mari sunt în siguranță, potrivit unui sondaj YouGov publicat săptămâna trecută, iar 68% sunt încrezători că băncile regionale mai mici sunt în siguranță.

Aproape 6 din 10 persoane (59%) au spus că o mare parte din vina pentru eșecul Silicon Valley Bank se datorează deciziilor proaste ale directorilor băncii.

Săptămâna aceasta, unii dintre cei mai importanți autorități de reglementare financiare ai guvernului federal vor depune mărturie în fața comisiilor Senatului și Camerei despre recentele falimentări ale băncilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: