joi

28 martie, 2024

29 septembrie, 2020

Creditul de consum continuă să fie puternic afectat de pandemie, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR). Pe de altă parte, băncile și-au majorat marjele de dobândă, respectiv diferența dintre dobânda percepută la credit și cea oferită la depozit, tendință generată de politica monetară relaxată a BNR, dar și de gradul ”confortabil” de acoperire al creditelor cu depozite.

Marja netă de dobândă a crescut în august cu 45 de puncte de bază pentru segmentul credite-depozite noi în lei, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Marja a ajuns la 6,29 puncte procentuale, maximul de dinainte de pandemie.

”Evoluția a fost determinată de declinul ratei de dobândă la depozite cu 20 puncte bază lună/lună la 2,25% (minimul din mai 2018), dat fiind că banca centrală a redus rata de dobândă de politică monetară și a semnalat o abordare acomodativă pe termen mediu”, notează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.


În ceea ce privește creditele și depozitele în sold, marja de dobândă a crescut cu trei puncte de bază în august la 5,86 puncte procentuale, pe fondul diminuării mai accelerate a ratei dobânzilor de la depozite.

Per ansamblu, în primele opt luni din 2020 marjele nete de dobândă au consemnat evoluții mixte la creditele-depozitele în lei, respectiv o scădere cu 58 puncte bază year-to-date (ytd) la cele în sold vs. o creștere cu 13 puncte bază ytd la cele noi.

”Considerăm că evoluția marjelor nete de dobândă aplicate în sectorul bancar din România va fi influențată în trimestrele următoare de factori precum: deciziile și semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, regiune și România); climatul din piețele financiare internaționale; mix-ul de politici economice din România în context electoral și de pandemie”, notează Rădulescu.

Creditul de consum, cel mai afectat de pandemie

Volumul creditelor noi de consum acordate în luna august a scăzut la 1,76 miliarde de lei, cu 15,4% mai puțin decât în august 2019.


Volumul creditelor noi de consum accesate de populație a înregistrat scăderi record în contextul pandemiei, începând cu luna aprilie, când noile finanțări au fost cu peste 70% mai mici față de aceeași perioadă din din 2019. În mai scăderea a fost de 58,9%, iar în iunie de 27,8%. Situația s-a stabilizat în iulie, când scăderea a fost de doar 14,7%.

În total, în primele opt luni din 2020, populația a accesat credite de consum în valoare de 12,6 miliarde de lei, în scădere cu 19,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creditarea ipotecară a mers ceva mai bine, singura lună în care volumul a scăzut fiind iunie. Per total, în primele opt luni s-au acordate credite noi pentru locuințe în valoare de 8,9 miliarde de lei, în creștere cu 11,7% față de 2019.

Creditele noi acordate companiile au consemnat un avans de 2% în această perioadă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: