Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
Mario Draghi: Multe guverne nu au înțeles că și-au pierdut de mult suveranitatea națională
de Sorin Negoiţă 29.10.2012
Şeful Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi (foto), susţine ideea Germaniei a unei intervenţii europene în proiectele de buget naţionale ale ţărilor comunitare – scrie AFP citată de MEDIAFAX.
“Susţin pe deplin această idee propusă de ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble. Sunt sigur că dacă vrem să reinstaurăm încrederea în zona euro, ţările trebuie să transfere o parte din suveranitate la nivel european”, a afirmat Draghi într-un interviu acordat Der Spiegel.
El a arătat că guvernele au luat deja măsuri care anul trecut ar fi părut de negândit.
“Este un progres, dar insuficient”, a spus şeful BCE, adăugând că regulile europene privind guvernanţa economică trebuie să fie respectate în totalitate, ceea ce n-a fost întotdeauna cazul în trecut.
De la declanşarea crizei datoriilor în zona euro, acum trei ani, Uniunea Europeană a luat măsuri fără precedent, inclusiv crearea tratatului fiscal, înfiinţarea fondului de salvare şi progresele spre uniunea bancară.
“Mai multe guverne încă nu au înţeles că şi-au pierdut de mult suveranitatea naţională. Pentru că sunt puternic îndatorate, aceste state sunt în prezent dependente de bunăvoinţa pieţelor financiare”, a explicat Draghi.
Ministrul german de Finanţe a sugerat la începutul acestei luni conferirea către comisarii europeni a dreptului de supraveghere şi de intervenţie, la nevoie, a bugetelor naţionale ale ţărilor UE.
Liderii europeni se vor reuni la Bruxelles pe 13-14 decembrie pentru a conveni noi reglementări ale UE, în baza unui raport realizat de Draghi şi alţi trei responsabili comunitari.
Draghi susţine totodată achiziţia de către BCE de obligaţiuni emise de ţările îndatorate, pentur reducerea costului împrumuturilor acestora, program care nu este văzut bine de Germania.