Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, le-a cerut guvernelor europene să se asigure că datoria colosală pe care o vor acumula statele în contextul crizei coronavirus va fi investită în modernizarea economiilor, astfel încât viitoarele generații să aibă de câștigat, transmite Euractiv.
”Datoria creată de pandemie este fără precedent și va trebui plătită de tinerii de astăzi”, a avertizat Mario Draghi.
Europa va acumula un nivel însemnat de datorie pentru a putea finanța ajutoarele de stat și subvențiile necesare ținerii companiilor și populației pe linia de plutire în contextul efectelor adverse generate de pandemia COVID-19. Însă această datorie va fi sustenabilă doar dacă va fi folosită în scopuri productive, cum ar fi investițiile în tineri, infrastructură de producție și cercetare, a subliniat fostul șef al BCE.
”În acest caz, va fi privită ca o <<datorie bună>>”, a comentat Draghi.
Luna trecută, Comisia Europeană a avertizat că economia zonei euro se va contracta cu 8,7% în acest an, state precum Italia sau Franța urmând să consemneze scăderi de două cifre.
Mario Draghi, creditat cu salvarea euro de la colaps în timp crizei datoriilor suverane din zona euro, a precizat că măsurile luate de guverne și bănci centrale pentru stabilizarea economiilor au fost ”corecte”.
Acum însă ”o investiție masivă în resurse intelectuale și financiare” pentru tineri ar trebui să reprezinte o prioritate.
”Prin urmare, este datoria noastră să le oferim mijloacele prin care vor putea returna această datorie și să facă asta trăind în societăți cu un nivel de trai ridicat”, a comentat Mario Draghi, avertizând că resursele nu trebuie ”turnate” în măsuri care asigură câștiguri politice garantate și imediate.
”Starea de urgență și măsurile pe care aceasta le-a justificat nu vor ține pentru totdeauna. Acum este momentul să dăm dovadă de înțelepciune în alegerea viitorului pe care ni-l dorim”, a comentat fostul șef BCE.