fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Evenimentul

Programul oficial de convergență 2020: Deficit bugetar de 6,7%, contracție economică de 14,4% în T2

Deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă… Mai mult

24.05.2020

La obiect

Noi măsuri împotriva preluării ostile a companiilor strategice din statele membre – efect al pandemiei Covid

Pandemia Covid-19 accelerează în Uniunea Europeană instituirea mecanismelor de controlare a investițiilor străine, din state terțe, și extind domeniile de aplicare a acestora. De altfel,… Mai mult

21.05.2020

Marile puteri pompează peste 2.500 mld. de euro în economiile lor afectate de pandemia coronavirus

de Adrian N Ionescu , 18.3.2020

Marea Britanie a anunțat, miercuri, un pachet de finanțare a măsurilor economice de diminuare a efectelor pandemiei, de 350 de miliarde de lire sterline (peste 410 miliarde dolari).

Astfel suma ajutoarelor de stat ale marilor puteri din lume a urcat până la echivalentul a peste 2.500 de miliarde de euro, fără a lua în calcul China.

Cel mai mare program este cel al SUA, care tocmai a fost crescut până la 1.000 de miliarde de dolari, urmat de cel al Germaniei, de 550 de miliarde de euro, al Franței, de 345 de miliarde de euro, de cel Spaniei, de 200 de miliarde de euro. Guvernul italian a adoptat un program de urgență de 25 de miliarde de euro.

SUA

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a estimat pachetul de măsuri pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus va crește până la 1.000 de miliarde de dolari, cu 150 de miliarde mai mult decât valoarea anunțată anterior,  potrivit Reuters.

(Citiți și: „SUA pregătesc un pachet de 1.000 de miliarde de dolari printre care plăți directe de 1.000 de dolari pentru americanii afectați de coronavirus”)

S-a adăugat și măsura de acordarea sumei de 1.000 de dolari pentru fiecare dintre cei mai afectați cetățeni, măsură anunțată de președintele Donald Trump.

Marea Britanie

Programul guvernului britanic constă în garanţii pentru creditele companiilor, ca şi alte măsuri pentru susţinerea companiilor care riscă să intre în faliment din cauza pandemiei cu coronavirusul Covid-19, potrivit Reuters.

„Nu momentul pentru ideologie sau ortodoxie (economică). Este timpul pentru îndrăzneală și curaj”, a declarat ministrul de Finanţe Rishi Sunak (foto), făcând aluzie la fundamentele monetare răsturnate din nou de măsurile urgente impuse din nou de o criză, după cea din 2008 – 2009.

În criza de atunci, Guvernul Marii Britanii a emis garanții de circa 1.000 de miliarde de lire sterline.

Pachetul de acum reprezintă 15% din PIB-ul britanic și include garanţiile de credit de 330 de miliarde de lire sterline și reducerile de taxe pe proprietate pentru companiile de retail, din industria ospitalității și turistice .

„În al doilea război mondial am avut pe cap deficite bugetare de 20% din PIB timp de cinci ani și acesta a fost ceea ce a trebuit să facem”, a declarat Robert Chote, șeful Biroului de Responsabilitate Bugetară de la Londra.

Franța

Franța va suplimenta cu 45 de miliarde de euro programul de susținere a economiei în criza coronavirus, care se vor adăuga la cele 300 de miliarde promise pentru garantarea creditelor de urgență promise deja.

Ministrul de Finanțe francez, Bruno Le Maire a spus că , din cauza costurilor totale (inclusiv scăderea veniturilor bugetare) vor duce deficitul bugetar la 3,9% din PIB.

(Citiți și: „Franța este în “război sanitar” – Turul 2 al alegerilor locale este amânat, deplasările populației limitate”)

„Suntem în război”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând: „În război sanitar, desigur, dar dușmanul este aici. Invizibil, insesizabil”.

Spania

Guvernul spaniol a anunțat un pachet în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile, angajații lor și grupurile vulnerabile afectate de amplificarea în spirală a crizei coronavirus.

Mai mult de jumătate (117 mld. euro) din valoarea programului sunt garanții de stat pentru creditele companiilor, iar restul este destinat populației vulnerabile.

Vor fi acordate ajutoare șomerilor, având în vedere că mai mult din jumătate din locurile de muncă din Spania sunt în firme mici și mijlocii.

La Bruxelles

Comisia Europeană a anunțat un program de sprijin de 37 de miliarde de euro, inclusiv  relaxarea condițiilor privind acordarea ajutorului de stat pentru companii, de la 200.000 la 500.000 de euro.

(Citiți și: „Comisia Europeană a stabilit răspunsul coordonat la nivel european la amenințarea epidemiei”)

Europa este cu atât mai afectată cu cât statele au impus restricții nemai văzute după al doilea război mondial, potrivit Reuters.

Economia Uniunii Europene este pe cale să intre în recesiune în 2020, iar impactul negativ al pandemiei asupra PIB a fost estimat la 2-2,5% de însuși comisarul european pentru piața internă Thierry Breton.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Atingere autorității, interzisă – amendament propus de Jandarmerie la Legea manifestațiilor publice

Vladimir Ionescu

O serie de prevederi neclare și periculoase pentru libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare au fost elaborate de un Grup de Lucru al… Mai mult

Stiri

Parlamentul dublează alocațiile copiilor – impact 3 miliarde lei în 2020

Vladimir Ionescu

Camera Deputaților a adoptat miercuri legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020. Au fost… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță un nou pachet de legi ale Justiției: ”Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început la referendum”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că a convenit cu premierul Ludovic Orban modificarea legilor Justiției printr-un nou pachet legislativ, care va fi elaborat în… Mai mult

Stiri

Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională, la fel legea prin care Parlamentul decide data alegerilor locale – decizii CCR

Vladimir Ionescu

CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali și legea PSD-ALDE-Pro România prin… Mai mult

Stiri

Proiect de dezvoltare a unui test Covid fabricat în România – Universitatea București, parteneră

Vladimir Ionescu

O echipă de specialiști ai Facultății de Biologie din Universitatea din București este parteneră într-un proiect de cercetare pentru dezvoltarea unei metode rapide, fiabile și… Mai mult

Europa

Grecia vrea să renegocieze țintele bugetare cu creditorii săi

Vladimir Ionescu

Grecia vrea să renegocieze țintele bugetare cu creditorii săi, în contextul în care criza coronavirus va duce la o creștere a datoriei publice elene aproape… Mai mult

Stiri

Varujan Vosganian și alți 5 deputați ALDE s-au afiliat grupului PSD din Camera Deputaților

Razvan Diaconu

Deputaţii ALDE s-au afiliat grupului parlamentar al PSD, a anunţat, miercuri, deputatul Varujan Vosganian în plenul Camerei Deputaţilor. “Vă informez că următorii deputaţi ALDE, începând… Mai mult