fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Europa

Document / Detaliile Acordului: 70% din granturi trebuie atrase în următorii 2 ani. Campionii negocierilor – lista statelor care au obținut bani suplimentari

Consiliul European a aprobat, la capătul a 5 zile de negociere, Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu cea mai importantă componentă a… Mai mult

21.07.2020

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

Marile puteri pompează peste 2.500 mld. de euro în economiile lor afectate de pandemia coronavirus

de Adrian N Ionescu , 18.3.2020

Marea Britanie a anunțat, miercuri, un pachet de finanțare a măsurilor economice de diminuare a efectelor pandemiei, de 350 de miliarde de lire sterline (peste 410 miliarde dolari).

Astfel suma ajutoarelor de stat ale marilor puteri din lume a urcat până la echivalentul a peste 2.500 de miliarde de euro, fără a lua în calcul China.

Cel mai mare program este cel al SUA, care tocmai a fost crescut până la 1.000 de miliarde de dolari, urmat de cel al Germaniei, de 550 de miliarde de euro, al Franței, de 345 de miliarde de euro, de cel Spaniei, de 200 de miliarde de euro. Guvernul italian a adoptat un program de urgență de 25 de miliarde de euro.

SUA

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a estimat pachetul de măsuri pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus va crește până la 1.000 de miliarde de dolari, cu 150 de miliarde mai mult decât valoarea anunțată anterior,  potrivit Reuters.

(Citiți și: „SUA pregătesc un pachet de 1.000 de miliarde de dolari printre care plăți directe de 1.000 de dolari pentru americanii afectați de coronavirus”)

S-a adăugat și măsura de acordarea sumei de 1.000 de dolari pentru fiecare dintre cei mai afectați cetățeni, măsură anunțată de președintele Donald Trump.

Marea Britanie

Programul guvernului britanic constă în garanţii pentru creditele companiilor, ca şi alte măsuri pentru susţinerea companiilor care riscă să intre în faliment din cauza pandemiei cu coronavirusul Covid-19, potrivit Reuters.

„Nu momentul pentru ideologie sau ortodoxie (economică). Este timpul pentru îndrăzneală și curaj”, a declarat ministrul de Finanţe Rishi Sunak (foto), făcând aluzie la fundamentele monetare răsturnate din nou de măsurile urgente impuse din nou de o criză, după cea din 2008 – 2009.

În criza de atunci, Guvernul Marii Britanii a emis garanții de circa 1.000 de miliarde de lire sterline.

Pachetul de acum reprezintă 15% din PIB-ul britanic și include garanţiile de credit de 330 de miliarde de lire sterline și reducerile de taxe pe proprietate pentru companiile de retail, din industria ospitalității și turistice .

„În al doilea război mondial am avut pe cap deficite bugetare de 20% din PIB timp de cinci ani și acesta a fost ceea ce a trebuit să facem”, a declarat Robert Chote, șeful Biroului de Responsabilitate Bugetară de la Londra.

Franța

Franța va suplimenta cu 45 de miliarde de euro programul de susținere a economiei în criza coronavirus, care se vor adăuga la cele 300 de miliarde promise pentru garantarea creditelor de urgență promise deja.

Ministrul de Finanțe francez, Bruno Le Maire a spus că , din cauza costurilor totale (inclusiv scăderea veniturilor bugetare) vor duce deficitul bugetar la 3,9% din PIB.

(Citiți și: „Franța este în “război sanitar” – Turul 2 al alegerilor locale este amânat, deplasările populației limitate”)

„Suntem în război”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând: „În război sanitar, desigur, dar dușmanul este aici. Invizibil, insesizabil”.

Spania

Guvernul spaniol a anunțat un pachet în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile, angajații lor și grupurile vulnerabile afectate de amplificarea în spirală a crizei coronavirus.

Mai mult de jumătate (117 mld. euro) din valoarea programului sunt garanții de stat pentru creditele companiilor, iar restul este destinat populației vulnerabile.

Vor fi acordate ajutoare șomerilor, având în vedere că mai mult din jumătate din locurile de muncă din Spania sunt în firme mici și mijlocii.

La Bruxelles

Comisia Europeană a anunțat un program de sprijin de 37 de miliarde de euro, inclusiv  relaxarea condițiilor privind acordarea ajutorului de stat pentru companii, de la 200.000 la 500.000 de euro.

(Citiți și: „Comisia Europeană a stabilit răspunsul coordonat la nivel european la amenințarea epidemiei”)

Europa este cu atât mai afectată cu cât statele au impus restricții nemai văzute după al doilea război mondial, potrivit Reuters.

Economia Uniunii Europene este pe cale să intre în recesiune în 2020, iar impactul negativ al pandemiei asupra PIB a fost estimat la 2-2,5% de însuși comisarul european pentru piața internă Thierry Breton.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul Libanului a demisionat

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hassan, a anunțat luni demisia întregului guvern libian, decizia fiind luată sub presiunea faptului că mai mulți membri ai cabinetului… Mai mult

Stiri

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 7 mld. lei pentru investiții în producția pe gaze și din regenerabile

Adrian N Ionescu

Restructurarea producției Complexului Energetic Oltenia ar urma să coste circa 7 miliarde de lei doar pentru investiția în conversia grupurilor de producție pe cărbune în… Mai mult

Stiri

Redeschiderea Dosarului 10 august / Curtea de Apel București și-a declinat competența și trimite cazul la Tribunal

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de decese înregistrat în luna iunie din ultimii 10 ani

Mariana Bechir

În luna iunie, în România au decedat 21.073 de persoane, cu 824 mai multe decât în luna mai şi cu 544 mai multe decât în… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Proiect de HG: Lista bolilor contagioase ce impun izolarea bolnavului

Vladimir Ionescu

Guvernul a întocmit lista de boli infecțioase pentru care se poate institui izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome. Bolile contagioase vizate au fost stabilite… Mai mult

Stiri

3.000 de protestatari arestați în Belarus: Lukașenko acuză amestecul Cehiei în organizarea de proteste

Iulian Soare

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale, reprimate violent de forțele de ordine, au fost „teleghidate” din străinătate. În urma… Mai mult

Europa

Olaf Scholz, varianta social-democraților germani pentru postul de cancelar

Iulian Soare

Social-democrații germani l-au propus luni pe Olaf Scholz, ministrul de finanțe și cel mai popular politician al partidului, să îi succeadă cancelarei Angela Merkel la… Mai mult