marți

16 aprilie, 2024

9 martie, 2020

Marile economii ale Europei au anunțat deja măsuri de combatere a efectelor economice produse de epidemia de coronavirus, dar economiștii avertizează că acestea vor avea rezultate doar pe termen scurt. În eventualitatea în care măsurile de sănătate publică vor fi extinse pe o perioadă mai lungă, zona euro riscă să intre în recesiune tehnică în prima parte a acestui an.

Guvernul german a decis suplimentarea investițiilor cu 12,4 miliarde de euro în perioada 2021-2024, măsurile vizând sprijinirea companiilor și angajaților afectați de efectele răspândirii epidemiei de coronavirus, transmite Bloomberg.

Germania va sprijini companiile cu miliarde de euro

După discuții de peste șapte ore care s-au întins până duminică seara, coaliția cancelarului Angela Merkel a decis să înlesnească reglementările pentru a sprijini mediul de afaceri. Modificările planificate vor permite unor companii precum Lufthansa să aplice și să se califice pentru obținerea de ajutor de stat pentru a plăti salariile angajaților, în momentele în care activitatea este oprită pentru a preveni răspândirea virusului.


Deși măsurile sunt departe de pachetul amplu de stimulente fiscale așteptate de economiști și investitori, guvernul de la Berlin a acționat în sensul oferirii unor garanții pentru companii, dar fără a stârni panică în rândul publicului larg, consideră analiștii.

”Pachetul este un pas în direcția bună, dar rezolvă doar problema impactului pe termen scurt”, consideră Carsten Brzeski, economist-șef pentru zona euro la grupul ING. ”În situația în care Covid-19 se va răspândi și impactul economic va fi mai mare, măsurile de aseară nu vor fi ultimele”, a adăugat el.

Economia germană se află deja într-o situație precară. Companiile au redus cheltuielile pentru al treilea trimestru consecutiv la finele lui 2019. Creșterea economică a stagnat în trimestrul al patrulea, ceea ce a redus ritmul la 0,3% din PIB în 2019.

Franța, la un pas de recesiune

Economia franceză abia va crește în primul trimestru din acest an, epidemia izbucnită în China punând frână activităților atât în industrie cât și din sectorul serviciilor, potrivit unui raport al băncii centrale din Franța, citat de Bloomberg.


Coronavirus este o nouă lovitură pentru a doua cea mai mare economie din zona euro, după distorsiunile create de recentele proteste au dus la o scădere a activității economice în ultimele luni din 2019. Sondajele realizate de banca centrală indică o evitare la limită a recesiunii în primul trimestru din 2020, ritmul de creștere urmând să fie de doar 0,1% din PIB. Anterior, estimarea de creștere era de 0,3% din PIB.

Guvernatorul Francois Villeroy de Galhau notează că efectele economice produse de epidemie vor depinde de măsurile să sănătate publică impuse în Europa și China.

Italia depășește ținta de deficit pentru limitarea impactului Covid-19

A treia cea mai mare economie a zonei euro, Italia, a anunțat că este pregătită să pompeze miliarde de euro. Roberto Gualtieri, ministrul economiei, a anunțat săptămână trecută un pachet de măsuri de 7,5 miliarde de euro pentru combaterea efectelor epidemiei. Roma a primit undă verde de la Comisia Europeană, care a anunțat că nu va lua în considerare aceste cheltuieli la calculul deficitului bugetar.

Pe de altă parte, Italia a decis să pună sub carantină o zonă puternic industrializată din nordul țării.

Peste un sfert din populația Italiei, adică mai mult de 16 din 60 de milioane de persoane, a fost plasat în carantină după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, executivul de la Roma a luat noi măsuri extraordinare de limitare a libertății de mișcare în nordul țării. Nimeni nu mai intră sau iese din nordul Italiei, dacă nu există o urgență.

Demersul, care afectează Lombardia și alte 14 provincii, reprezintă cel mai drastic efort din afara Chinei de a opri răspândirea noului coronavirus, cu prețul sacrificării economiei italiene pe termen scurt, pentru a salva-o de efectele devastatoare ale virusului pe termen lung.

Morgan Stanley a revizuit luni prognoza de creștere economică pentru zona euro. Specialiștii anticipează o recesiune tehnică în prima parte a acestui an și un ritm anual de 0,4% din PIB pentru 2020.

Fed a redus dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază săptămâna trecută, într-o ședință extraordinară.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: