5 mai, 2022

Pentru că se așteptau la ceva mai rău, marile burse au crescut după ce Federal Reserve (Fed), banca centrală a SUA, a majorat cu jumătate de punct procentual dobânzile de referință pentru dolar, cea mai mare creștere din ultimii 22 de ani. Importurile de petrol devin, însă, și mai scumpe pentru țările care nu au la dispoziție rezerve de dolari în acest scop, după ce perspectiva sancțiunilor UE împotriva Rusiei a urcat deja cotațiile „aurului negru”.

Fed a urcat rata țintă a fondurilor federale, până la un interval între 0,75% și 1%, printr-o decizie unanimă a strategilor săi, și a anunțat că își va reduce portofoliul de titluri de stat americane de la 1 iunie. Fed urmărește astfel să vândă ce a cumpărat în campania de achiziții menită să pompeze lichidități în sistem încă din vremea crizei financiare declanșate în 2008.

Totodată, prețul petrolului a urcat până dincolo de 110 dolari / baril (tipul Brent și peste 108 dolari  / baril pentru tipul WTI), operatori luând noi poziții în perspectiva deciziilor privind interzicerea importurilor de petrol  rusesc în Uniunea Europeană.


Chiar dacă embargoul ar putea fi îmblânzit pentru a se obține acordul unora dintre țările UE (decizia trebuie aprobată în unanimitate de Consiliul European, eventual în 10 mai), „este cel mai probabil ca regulile jocului să se schimbe pe piața petrolului și a produselor rafinate”, spune un analist citat de Reuters.

Piața nu este impresionată de unanimitatea strategilor Fed

Strategii Fed au fost din start gata să aprobe propunerea președintelui Fed, Jerome Powell, convinși că este cea mai bună în condițiile marilor creșteri ale inflației.

Indicii burselor americane au închis joi seara cu mari creșteri de 2,81 – 2,99%, pentru că jucătorii se așteptau ca Fed să crească și mai mult dobânda și să aducă argumente și mai îngrijorătoare în sprijinul deciziilor sale.

Jerome Powell chiar a exclus ca umrătoarea creștere de dobândă să fie de trei sferturi de procent, mesaj pe care piața în traduce ca pe o dorință a Fed de a conduce economie spre o „aterizare ușoară”, evitând recesiunea.


Alții consideră că Fed deja ar fi produs recesiunea în SUA.

De altfel, bursele ar putea scădea după primul impact al deciziei Fed.

Fed a mai anunțat și că va începe de luna viitoare să-și reducă portofoliul de titluri de stat de circa 9.000 de miliarde de dolari, o altă măsură de a absorbi bani din piață și de a pune sub control inflația.

Mai precis, Fed va vinde lunar active de 47,5 miliarde de dolari în iunie, iulie și august și de până la 95 de miliarde de dolari în septembrie.

Piața petrolului se pregătește pentru embargoul UE asupra petrolului rusesc

Jucătorii de pe piața petrolului nu au îndoieli că UE va impune embargoul pe exporturile petroliere rusești, chiar dacă jocurile nu sunt făcute în detaliu.

O serie de țări din estul UE (nu și România) spun că nu au destul timp să se pregătească, deși propunerea Comisiei Europene este ca importurile de petrol rusesc să fie interzise peste șase luni, iar cele de produse rafinate peste nouă luni.

„Întrebările sunt: câte țări vor primi scutiri (de la embargo), cum se vor reduce exporturile rusești de petrol către alte piețe cheie decât cele europoene (prin interzicerea transporturilor cu nave europene și a asigurării lor)”, spune o notă a RBC capital Market, citată de Reuters.

Astfel că prețurile vor depinde de cât de mult vor opri sancțiunle din exporturile globale ale Rusiei de 4,8 milioane barili pe zi (într-o tonă de petrol încap 7 barili, în fiuncție de densitate).

Joi, alianța Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și cu alte țări exportatoare (inclusiv Rusia), cunoscută sub numele de OPEC+, este de așteptat să convină să crească țintele de producție cu 432.000 de barili pe zi (bpd) pentru luna iunie – ritm de creștere considerat insuficient.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: