vineri

24 mai, 2024

24 februarie, 2022

Planurile de normalizare a politicilor monetare ale Băncii Centrale Europene (BCE) și Federal Reserve sunt puse sub semnul incertitudinii de războiul din Ucraina. BCE trebuie să continue programul de infuzie de lichidități în sistemul Euro prin achizițiile de obligațiuni, ca urmare a războiului din Ucraina, spune Yannis Stournaras, unul dintre guvernatorii băncii. Planează incertitudinea și asupra deciziilor monetare ale Federeal Reserve (Fed, banca centrală a SUA).

BCE ar trebui să continue cel puțin până la sfârșitul anului programul actual de achiziții de eurobonduri și să păstreze opțiunea de a-l continua și mai departe, pentru a atenua consecințele conflictului din Ucraina – spune Yannis Stournaras într-un interviu acordat Reuters.

Programul de achiziții este menit, încă din timpul crizei declanșate în 2008, să acopere nevoile de lichidități ale Zonei Euro.


Totodată, investitorii nu mai sunt siguri pe perspectiva ca Fed să mai majoreze, în martie, dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază. SUA și Zona Euro își văd însă supuse monedele la presiuni diferite de războiul din Ucraina.

Dolarul s-a apreciat puternic față de euro după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei. În timp ce Europa își importă 40% din necesarul de consum de gaze naturale, SUA a acoperit cu exporturi de gaze naturale lichefiate (LNG) golul lăsat de reducerea livrărilor rusești.

Planuri date peste cap de război

Investitorii se așteptau ca BCE să dea detalii despre sfârșitul programului de achiziții APP, la reuniunea consiliului guvernatorilor din 10 martie. În decembrie emisese ipoteza ca programul să dureze doar până în octombrie 2022.

Mai mult, operatorii din piață pariau pe o creștere cu 50 de puncte de bază la rata de dobândă pentru depozite la atrase de la bănci. Și în sfârșit această dobândă ar ajunge la zero, după 8 ani de rate negative.


Cât privește politica Federal Reserve (Fed) caută răspuns la întrebarea: conflictul din Ucraina este un motiv suficient de puternic ca Fed să amâne creșterea dobânzii, sau va spori pericolul unei inflații mari.

Contractele futures pe fondurile Fed continuă să indice cel puțin șase creșteri ale ratei în acest an.  

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: