sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 mai, 2021

Într-o perioadă în care multe state din lume nu reușesc să cumpere vaccinuri împotriva coronavirusului, un grup de companii – între care Biolyse din Canada, Incepta din Bangladesh, Teva din Israel sau Bavarian Nordic din Denmarca – s-au oferit să intre în parteneriat cu cei care au reușit să dezvolte un vaccin pentru a crește producția. Toți au primit același răspuns: Nu, mulțumesc.

Această reticență, scrie Politico, este uimitoare în condițiile în care Big Pharma admite că sub-aprovizionarea cu vaccinuri este o consecință a capacităților limitate de producție.


Toate companiile care au dorit să intre în parteneriat pentru producția de vaccinuri au atât prezență globală cât și capacitatea de a produce milioane de vaccin anti-Covid.

Teva, de exemplu, este cel mai mare producător din lume de medicamente generice. Canadienii de la Biolyse, specializați în producția de medicamente injectabile, sunt o companie mai mică decât Teva, dar tot aveau potențial de a produce anual 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Aceste companii au propus parteneriate Johnson & Johnson și AstraZeneca.

Incepta, din Bangladesh, producător de vaccinuri diverse, ar fi putut să pună în piață 500 de milioane de doze anual. Guvernul din Bangladesh a înaintat o propunere de colaborare companiei AstraZeneca.


Dezvoltatorii de vaccinuri au explicat respingerile citând procesul extrem de complex de producere a vaccinurilor și nevoia de siguranț. Pe de altă parte, colaboratori ai canadienilorde la Biolyse afirmă convingerea că marii producători nu vor decât să controleze strict prețul de vînzare și distribuția vaccinurilor și nici nu vor să pună la dispoziție gratuit know-how.

Urgența globală pentru producția accelerată de vaccinuri anti-Covid este însă reală și în creștere.

Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala, a anunțat săptămâna trecută că Pakistan, Bangladesh, Indonezia, Africa de Sud au anunțat că dispun de facilități care ar putea fi reorganizate pentru a produce vaccinuri împotriva coronavirusului.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: