sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 martie, 2020

Măsurile de sănătate publică impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii Covid-19, precum și scăderea comenzilor din industrie au trimis deja mii de angajați de la nivel local în șomaj tehnic. Alte mii de angajați stau acasă în concediu de odihnă sau concediu fără plată, vizați fiind în special cei din HoReCa, unde unitățile au fost închise.

Marii angajatori de la nivel local, mulți dintre ei retaileri, au anunțat doar măsuri de limitare a programului și a expunerii angajaților, în vreme ce marii angajatori din industrie au fost nevoiți să oprească activitatea.

Dacia Mioveni a trimis în șomaj tehnic circa 14.000 de angajați. Plata șomajului, 85% conform contractului colectiv de muncă, este asigurată de Automobile Dacia.


Cei peste 6.000 de angajați ai Ford Craiova au intrat în șomaj tehnic și vor primi 78% din salariu în perioada în care vor sta acasă.

Pirelli Slatina, unul dintre cei mai mari angajatori din județul Olt, a anunțat suspendarea temporară a activității, 4.000 de angajați fiind trimiși în șomaj tehnic. Angajații vor primi 75% din salariu, conform prevederilor contractului colectiv de muncă.

Odată cu închiderea marilor producători auto de la nivel local, specialiștii din industrie se așteaptă ca efectele să fie resimțite pe întregul lanț, în rândul furnizorilor de piese și echipamente.

Producţia de cutii de viteze a Daimler de la Sebeş s-a oprit, în condiţiile în care Mercedes-Benz a oprit de asemenea producţia de maşini.


Cifra de afaceri a industriei auto din România, care include atât marii producători cât și cei peste 400 de producători de componente, s-a ridicat la 30 de miliarde de euro în 2019, în creștere cu 5,2% față de anul anterior, potrivit datelor ACAROM.

Topul companiilor cu cei mai mulți angajați din România:

  • Profi – comerţ alimen­tar (16.914 angajaţi)
  • Kaufland – comerţ alimentar (16.424 de angajaţi)
  • Automobile Dacia – fabricarea autovehiculelor (15.150 de angajaţi)
  • OMV Petrom- extracţia petrolului brut (12.509 angajaţi)
  • RCS & RDS- teleco­mu­nicaţii (12.333 de angajaţi)
  • Mega Image – comerţ alimentar (12.195 de angajaţi)
  • Carrefour România – comerţ alimentar (11.550 de angajaţi)
  • Dedeman – comerţ bricolaje (11.379 de angajaţi)

Împreună, cei mai mari 50 de angajatori din România, cu efective de salariaţi cuprinse între 3.600 şi 17.000 de salariaţi, aveau, la jumătatea anului trecut, peste 330.000 de salariaţi, adică aproape 7% din totalul celor circa 5 milioane de angajaţi din economie.

Marii retaileri au implementat deja o serie de măsuri de prevenire a răspândirii virusului, cum ar fi reducerea programului de lucru și chiar limitarea numărului de clienți ce pot fi simultan într-un magazin.

Marile centre comerciale au impus restricții similare, unele luând decizia de a închide temporar pe perioada stării de urgență.

Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) a solicitat închiderea marilor centre comerciale, cu excepția farmaciilor și a hypermarketurile, în contextul în care vânzările au scăzut chiar și cu 100% în celelalte magazine. Afectate ar fi în jur de 3.000 de persoane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: