Mariana Vizoli, numită în urmă cu o lună secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice pe probleme de fiscalitate, în locul lui Gabriel Biriș, a fost pusă sub control judiciar în dosarul Murfatlar, caz în care prejudiciul se ridică la peste 600 de milioane de lei.
DNA a anunțat vineri punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 octombrie 2016, față de 7 persoane.
Funcționari din MF și ANAF acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit:
Mariana Vizoli – acum, secretar de stat, la data faptelor – director al Direcției de legislație în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, membru al comisiei anterior menționate
Ana Jarda – la data faptelor, director în cadrul Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor (ședința 12.03.2010)
Daniel Diaconescu – la data faptelor, directorul general al Direcției generale de informații fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, membru al comisiei anterior menționate
Ciprian Badea – la data faptelor, directorul general al Direcției generale juridice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, vicepreședintele comisiei anterior menționate
Monica Negruțiu – la data faptelor, directorul general al Direcției generale de reglementare a colectării creanțelor bugetare – ANAF și membru al membru al comisiei (ședința din 30.01.2012)
(Citiți și: ”Demisii în Ministerul de Finanțe după ce DNA a avansat cercetările în Dosarul Murfatlar”)
De asemenea, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată Cornel și Viorel Potîrniche, administratori a două societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală.
Acuzațiile aduse de procurorii DNA:
În perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.
Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în cauză, sunt:
- autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
- sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă
Ce spune DNA despre funcționarii ANAF și MF implicați:
Cu referire la participarea penală a funcționarilor publici anterior menționați, facem precizarea că aceștia au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.
În cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, aceștia au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale (ședințele din datele de 12.03.2010 și 30.01.2012).
Prin aceste demersuri, funcționarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două dintre cele patru societăți de producere și comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având și o contribuție la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activitățile celor două societăți.
Dosarul Murfatlar este instrumentat de DNA central și până acum au fost deja puse sub urmărire penală 10 persoane, în afara celor 7 care au primit vineri control judiciar.
Printre cei arestați în acest caz se numără și cel supranumit Regele al vinului, George Ivănescu, acționar la Murfatlar.
Afacerile cu alcool sunt printre principalele producătoare de evaziune, iar controalele Direcției Generale Antifraudă Fiscală au identificat în perioada decembrie 2013 – septembrie 2016 un prejudiciu total de 845,94 milioane lei.
Dintre acestea, 613,48 milioane de lei aparțin „Grupului Euroavipo”, cum l-a botezat Antifrauda, sau Dosarul Murfatlar, cum i-a spus presa.
Schema a fost descâlcită după ce, în septembrie 2014, peste 180 de inspectori antifraudă însoțiți de jandarmi au descins la antrepozitele fiscale din cadrul „grupului Euroavipo” și au verificat tranzacțiile acestora.
În dosar sunt implicați și funcționari din cadrul ANAF au favorizat activitatea infracțională prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, spunea săptămâna aceasta Direcția Antifraudă.
Principalele practici ilegale identificate:
- Firme din cadrul grupului emit, pentru alte societăţi din acelaşi grup, facturi de valori substanţiale, care sunt fără suport economic real, cel mai adesea acestea fiind facturi de avans, pentru care se emit bilete la ordin care au termene de încasare foarte îndepărtate (spre exemplu: anii 2020, 2021).
- Biletele la ordin sunt girate către societăţi din cadrul grupului, iar unele dintre ele ajung să fie, în final, girate către emitent.
- în baza acestor facturi supraevaluate, se calculează şi se declară taxele şi impozitele, urmărindu-se obţinerea unor sume de bani cu titlu de rambursări, compensări sau restituiri de la bugetul general consolidat.
- În paralel, se acumulează datorii la bugetul de stat, pe care reprezentanţii societăţilor urmăreau să le stingă prin compensarea cu TVA de rambursat.
- Ca urmare a acumulării datoriilor, societăţile intră în insolvenţă, de cele mai multe ori aceasta fiind solicitată de societăţi din cadrul grupului.
- Administratorii/asociaţii/acţionarii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, prin tranzacţiile artificiale, au provocat starea de insolvabilitate a persoanelor juridice debitoare.
- Există, astfel, dosare de insolvenţă la nivelul a 4 tribunale: Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Tulcea. Raţiunea insolvenţei societăţilor din grup este protejarea de executarea debitelor bugetare accumulate.
- Speculând prevederile Legii nr. 85/2006 privind suspendarea tuturor măsurilor de executare silită în cadrul procedurii de insolvenţă și ca urmare a inacțiunii structurilor fiscale competente, grupul „Euroavipo” a produs şi comercializat pe piaţa internă alcool şi băuturi alcoolice declarând, fără însă a achita obligaţiile fiscale aferente, creându-se astfel un mecanism fraudulos de menținere a autorizațiilor de funcționare și deprotejare aparent legală de orice măsură de executare întreprinsă de organele fiscale.
- Sunt desfăşurate, succesiv, atât diverse tranzacţii artificiale, cât şi operaţiuni privind structura companiilor (fuziuni în procedura de insolvenţă), toate aprobate de administratorul special şi realizate sub supravegherea administratorului judiciar.
- Societăţile membre ale “grupului EUROAVIPO” au Comitete ale Creditorilor formate din societăţi afiliate, de asemenea aflate în insolvenţă, ca urmare a unor creanţe generate intra-grup .
- Au existat, de asemenea, numeroase cesiuni de creanţă către societăţi ”offshore”, în scopul evitării compensărilor bilaterale şi înscrierii acestora la masa credală.
Cazul Oana Management – SRL-ul cu datorii de miliarde la buget și un singur angajat
În schemă apare și misterioada firmă Oana Management, care figura în ultimii în topurile datornicilor la stat. Cu sediul în comuna Poşta Câlnău din judeţul Buzău, avea un singur angajat dar din 2014 a izbucnit scurt în statisticile Finanțelor, înregistrând cifre de afaceri și datorii uriașe (1,8 miliarde de lei, în 2014).
Antifrauda a descoperit că în perioada iunie – august 2014, EUROAVIPO SA a înregistrat facturi de avans mărfuri având ca furnizor pe OANA MANAGEMENT SRL.
- Aceste facturi de avans înregistrate de către EUROAVIPO SA au la bază operaţiuni artificiale, fără conţinut economic, fiind utilizate pentru a evita impozitarea şi a obţine avantaje fiscale, constând în deducerea taxei pe valoarea adăugată (EUROAVIPO SA a solicitat rambursarea soldului sumei negative a TVA).
- Facturile au fost folosite pentru evitarea plăţii datoriilor la bugetul statului, dispuse de către organele de inspecţie fiscală în cadrul rapoartelor întocmite şi pentru a evita revocarea autorizaţiei de antrepozit fiscal.
- De exemplu, EUROAVIPO SA a înregistrat o factură de cca 1 miliard de lei, reprezentând „contravaloare avans” pentru achiziția unor bunuri, fără a precizatermenele de livrare ale produselor. În plus, beneficiarul nu poate justifica din punct de vedere economic utilizarea acelor bunuri.
- Totodată, analizând termenele de scadenţă a biletelor la ordin care ajungeau până în 2021, s-a conturat suspiciunea rezonabilă că EUROAVIPO SA are către OANA MANAGEMENT SRL o datorie pe termen lung, dar contribuabilul asimilează o scadenţă pe termen scurt de recuperat de la bugetul de stat, cu intenţia de a obţine un avantaj fiscal în favoarea sa în relaţia cu statul.