duminică

21 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2023

Etapa în care se află implementarea Sistemului de Garanție-Returnare – SGR implică foarte multă conștientizare, atât din partea comercianților, dar și a populației, care trebuie informată că va primi o garanție în schimbul ambalajelor. Altfel, spune Mario Crețu, Corporate Affairs Director Carrefour România, România nu va atinge țintele ambițioase de colectare pe care le-a stabilit. Îți prezentăm cele mai importante declarații făcute de către reprezentantul Carrefour în cadrul Conferinței CDGEconomia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reciclarea materialelor din industrie”, de pe data de 26.01.2023.

De asemenea, a mai spus Mario Crețu, este esențial ca autoritățile să înțeleagă foarte bine acest sistem, „pentru că noi, comercianții, având mii și mii de magazine, știm cum este să te autorizezi și să te reautorizezi în România. Cred că acesta este un punct de care trebuie să ținem cont”, a adăugat el.

„Este primul proiect de parteneriat public – privat din România ultimilor 30 de ani despre care se vorbește foarte mult și care, în sfârșit, se va face”, a mai spus Mario Crețu. „Vorbim deja de peste trei ani despre acest SGR, despre faptul că suntem un fel de proiect-pilot pentru Europa (cu excepția Germaniei), cu acest sistem, așadar avem multe provocări”, a completat acesta.


Reprezentantul Carrefour a explicat că proiectul SGR, cu infrastructura sa uriașă, presupune mii de produse, zeci de mii de comercianți, mii de Reverse Vending Machines (RVM).

De aceea, în opinia sa, „este foarte important să fim și puțin îngăduitori cu noi (…) Știu că avem fiecare agendele noastre de strategie și de business, însă acestea trebuie ancorate în realitate. Spre exemplu, România este proiect-pilot pentru compania noastră, Carrefour, care activează pe trei continente, dar nu a mai implementat un astfel de proiect. Pionieratul te pune în dificultate, dar te pune și în poziția de a găsi soluții. Eu cred că vom găsi soluții împreună”.

„Este un proiect ce nu va rezolva întreaga problemă a deșeurilor, să nu ne așteptăm la acest lucru, și este un proiect ce nu va rezolva problema economiei circulare în România, astfel încât va trebui să-l privim exact așa cum este. Avem nevoie în continuare de autorități și de Ministerul Mediului, pentru că singuri nu vom reuși să atingem țintele de care vorbea domnul ministru și care sunt destul de ambițioase. În același timp, cred că aceste ținte pot fi atinse în următorii ani”, a încheiat Mario Crețu.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: