Președinții Vladimir Putin și Donald Trump s-au întâlnit luni în Europa, la Helsinki, o întâlnire pe care analiștii o consideră unanim drept ”evenimentul politic al anului”.
O întâlnire prefațată de președintele american pe Twitter, unde a scris în cursul dimineții că Statele Unite sunt de vină pentru deteriorarea relațiilor dintre cele două state.
Cei doi președinți s-au întâlnit la Palatul prezidențial din Helsinki într-o atmosferă ce a părut mai degrabă tensionată, scrie The Guardian.
“Cred că avem mari oportunități, împreună, ca două țări, care, sincer, nu ne-am descurcat foarte bine în ultimii ani” , a spus Donald Trump, avându-l alături pe Vladimir Putin. ”Dar cred că în final vom ajunge să avem relații extraordinare, cel puțin așa sper…” , a completat președintele SUA.
Vladimir Putin a spus că abia așteaptă să înceapă o discuție consistentă ”despre relațiile bilaterale și despre probleme punctuale globale”. ”Și cam sunt câteva de discutat”, a adăugat și președintele rus.
Cu siguranță, discuțiile celor doi șefi de state au fost consistente- tete-a-tete-ul programat pe durata a 90 de minute terminându-se după 2 ore și 10 minute, discuțiile fiind apoi continuate în cadrul unui dejun de lucru, la care fiecare dintre președinți a fost însoțit de principalii colaboratori. La final a fost organizată o conferință de presă comună.
De precizat: În declarația de început, președintele Trump a menționat comerțul, relațiile militare, domeniul nuclear și China, fără nicio referire la conflictul din Ucraina sau la recentele puneri sub acuzare a celor 12 agenți ruși pentru interferare în alegerile prezidențiale din 2016.
Ultimele două chestiuni au făcut însă obiect al întrebărilor presei.
Despre anexarea Crimeei a vorbit Vladimir Putin, întrebat de jurnalistul AP. Președintele rus a spus că Donald Trump ”continuă să susțină că anexarea s-a produs ilegal, avem însă puncte de vedere diferite pe acest subiect”.
Tot jurnalistul AP l-a provocat pe președintele Trump să îl avertizeze pe președintele Putin, în fața camerelor, ca niciodată Rusia să nu se mai amestece în procesul electoral din Statele Unite. Ca răspuns, Donald Trump a vorbit pe larg despre serverele FBI și a cerut să vadă emailurile lui Hillary Clinton, precizând la final: ”Președintele Putin a fost extrem de puternic în a nega astăzi implicarea”.
Președintele Putin a cerut să vorbească la rândul său pe acest subiect, precizând: ”Și eu am fost ofițer al serviciilor secrete”. ”Rusia este un stat democratic și cred că nu puteți nega că și țara dvs. este la fel. Credeți că SUA sunt o democrație? Dacă credeți asta, atunci justiția nu altcineva trebuie să decidă (dacă alegerile au fost influențate- n.red.)”
În cadrul conferinței de presă, președintele Putin a negat de mai multe ori amestecul în procesul electoral american, adăugând totuși o notă personală: ”Am sperat ca Donald Trump să câștige pentru că el a vorbit despre normalizarea relațiilor cu Rusia”.
Vladimir Putin spus în cadrul conferinței că relațiile bilaterale sunt într-un stadiu complicat, dar că negocierile s-au desfășurat într-o atmosferă de business și le poate considera reușite.
„Era războiului rece este a trecutului îndepărtat”, a subliniat el. Opinia sa a fost împărtășită de omologul american, care a spus: ”Relațiile SUA-Rusia n-au fost niciodată mai rele, dar asta s-a schimbat cam de acum 4 ore….”
Președintele Rusiei a mai spus că există o dorință comună de a remedia partea negativă a relațiilor: „Trebuie să cooperăm pe o mare gamă se subiecte”.
„Vrem să mergem mai departe cu integrarea cooperării militare. Această situație din prezent este periculoasă, în ceea ce privește interzicerea testelor nucleare”, a spus Vladimir Putin.
El a adăugat că Rusia și SUA vor să se implice activ în ceea ce privește Siria, ceea ce implică și criza umanitară: „Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura succesul. Vom face pași pentru instalarea unei păci durabile. Acest lucru este posibil grație președintelui Trump. Ne-am declarat și îngrijorarea în privința problema nucleară iraniană. Atragem atenția asupra caracterului pacifist al programului nuclear iranian”, a spus Vladimir Putin.
„Întâlnirea de azi e doar începutul unui proces mai lung, duce mai departe o tradiție diplomatică și a fost foarte constructivă, în interesul ambelor țări. Sunt sigur că ne vom întâlni des, în viitor, și vom rezolva toate problemele”, a declarat și Donald Trump.
Rămâne ca viitorul să arate ce anume s-a discutat, dincolo de declarațiile din conferința de presă, despre Uniunea Europeană, flacul Estic al NATO cu scutul de la Deveselu, energie, Marea Neagră, războiul comercial. Și dacă s-au și luat decizii.