luni

29 aprilie, 2024

6 martie, 2024

Ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron, a anunțat miercuri că Londra este pregătită ”să împrumute” Ucrainei toate activele băncii centrale ale Rusiei înghețate în Marea Britanie, pe baza faptului că Rusia va fi obligată să plătească despăgubiri Ucrainei la sfârșitul războiului.

Potrivit The Guardian, Cameron a spus că bunurile vor fi folosite ca garanție pentru plata despăgubirilor.

Planul britanic este mai radical decât propunerile discutate în Uniunea Europeană, care discută ca Ucrainei să i se acorde doar profiturile extraordinare din activele băncii centrale ruse deținute de Occident. Profiturile anuale extraordinare sunt estimate la 4 miliarde de dolari.

Dacă nu obținem unitatea UE și G7, va trebui să mergem mai departe doar cu cei care doresc


David Cameron a spus în parlament marți seara: ”Există o oportunitate de a folosi ceva precum un împrumut sindicalizat sau o obligațiune care folosește efectiv activele înghețate ale Rusiei ca garanție pentru a oferi acești bani ucraineni știind că îi vom recupera atunci când despăgubirile vor fi plătite de Rusia. Ne propunem să obținem unitatea UE și G7 în acest sens dar, dacă nu o putem obține, cred că va trebui să mergem mai departe cu aliații care doresc să ia această acțiune”.

David Cameron a spus că nu crede că planul de obligațiuni va submina în vreun fel reputația City of London. Este prima dată când ministrul de externe vorbește despre propunere în mod deschis și în detaliu și, probabil, subliniază sprijinul politic pe care planul îl are în SUA, dar nu și în UE.

Planul ar fi deosebit de util Kiev dacă Congresul SUA va continua să blocheze extinderea ajutorului Ucrainei, deoarece îi va oferi o nouă sursă de fonduri pentru a cumpăra armament și pentru a finanța deficitul bugetar.

G7 dezbate de peste un an dacă activele băncii centrale ruse înghețate la momentul invaziei ruse a Ucrainei ar putea fi, de asemenea, confiscate fără a submina încrederea în sistemul financiar internațional.


UE estimează că aproximativ 260 de miliarde de euro în activele Băncii Centrale a Rusiei au fost imobilizate sub formă de titluri de valoare și numerar în jurisdicțiile partenerilor G7, UE și Australia, cu mai mult de două treimi din imobilizări în UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: