cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Marea Britanie, singura țară din G7 a cărei economii nu a revenit la nivelul pre-pandemie

30 septembrie, 2022

Marea Britanie este singura țară din G7 a cărei economii este sub nivelul pre-pandemie, potrivit unor noi cifre care indică o redresare economică mai slabă decât se estima anterior, cifre care ar putea submina și mai mult uriașele stimulente fiscale pe care vrea să le implementeze executivul de la Londra, transmite The Guardian.

Date publicate vineri de Oficiul britanic pentru Statistică Națională arată că economia Marii Britanii este cu 0,2% sub nivelul din februarie 2020 și nu cu 0,6% peste, cât se estima anterior.

Cifrele sunt cu atât mai dezamăgitoare cu cât datele pentru trimestrul al doilea al acestui an au fost revizuite în sens pozitiv, estimarea inițială a unei contracții de 0,1% din PIB fiind înlocuită cu o creștere de 0,2% din PIB, ceea ce arată că Marea Britanie nu a intrat deja în recesiune tehnică, în ciuda avertismentelor unor specialiști.


Noile cifre îi vor obliga însă pe oficialii guvernamentali să evalueze mai dur impactul pe care împrumuturile menite să finanțeze amplele stimulente fiscale anunțate săptămâna trecută le vor avea asupra sustenabilității finanțelor publice.

Toate celelalte economii majore din G7, inclusiv Franța și Italia, au avut reveniri suficient de puternice astfel încât PIB-ul să fie mai mare decât cel din 2020.

„În ciuda veștilor mai bune privind performanța economiei în al doilea trimestru, imaginea generală este că economia este într-o formă mai proastă decât am crezut anterior”, a spus Paul Dales, economist la capital Economics. „Și asta înainte de a fi simțit forța totală a creșterii inflației și a creșterii costurilor îndatorării”.

Banca Angliei anunțase anterior că economia Marii Britanii este probabil în recesiune tehnică, în contextul în care din indicatorii băncii centrale, PIB-ul s-a contractat în trimestrul al treilea. Noile date arată că recesiunea tehnică a fost totuși evitată, dar este inevitabilă la iarnă.


În urma amplelor stimulente fiscale anunțate de executivul de la Londra, lira s-a prăbușit, iar costurile de împrumut ale guvernului au explodat. Banca centrală a fost nevoită să anunțe noi măsuri de stimulare fiscală, respectiv tipărirea și cheltuirea a cinci miliarde de lire sterline pe zi, timp de 13 zile, pentru a adresa un ”risc material la adresa stabilității financiare a Regatului Unit” și un potențial colaps al fondurilor de pensii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: