29 septembrie, 2022

Banca centrală a Angliei va cheltui cinci miliarde de lire sterline pe zi, timp de 13 zile, deoarece a identificat un „risc material la adresa stabilității financiare a Regatului Unit” și o amenințare serioasă la adresa solvabilității fondurilor de pensii, transmite Financial Times.

Banca Angliei a luat măsuri de urgență miercuri pentru a evita o criză în sectorul pensiilor din Regatul Unit, declanșând un program de cumpărare de obligațiuni în valoare totală de 65 de miliarde de lire sterline pentru a opri criza de pe piețele datoriilor guvernamentale.

Turbulențele au survenit în contextul măsurilor de stimulare fiscală anunțate de executivul de la Londra, care plănuiește să le finanțeze ”pe datorie”.


În ciuda volatilității prelungite de pe piață, ministrul Andrew Griffith a precizat că guvernul nu va renunța la strategia sa: „Credem că sunt planurile potrivite, deoarece aceste planuri fac economia noastră competitivă”, a comentat el.

În acest context, BoE a renunțat la planurile de a vinde din obligațiunile guvernamentale acumulate în bilanțuri – parte a efortului de a controla creșterea inflației – și s-a angajat, în schimb, să cumpere titluri de datorie pe termen lung, în valoare de 5 miliarde de lire pe zi, vreme de 13 zile lucrătoare.

Analiștii au avertizat că injectarea de miliarde de lire sterline de bani nou tipăriți în economie ar putea alimenta inflația. „Această mișcare va fi inflaționistă într-o perioadă de inflație deja ridicată”, a declarat Daniel Mahoney, economist la Handelsbanken.

Piața de obligațiuni guvernamentale din Marea Britanie s-a redresat brusc după anunț. Lira sterline a crescut cu 1,4% miercuri.

Fondurile de pensii, aproape de un moment Lehman Brothers


Banca Angliei a subliniat că scopul măsurii nu este de a reduce costurile de împrumut guvernamentale pe termen lung, ci de a veni în sprijinul fondurilor de pensii.

Scăderea prețului obligațiunilor britanice a generat un risc de insolvență pentru fondurile de pensii care dețin numeroase astfel de active în bilanțuri și care ar fi fost forțate să le vândă la valori foarte reduse sau chiar să nu reușească să le vândă și să nu-și poată astfel onora angajamentele financiare.

”A existat un moment în această dimineață în care am crezut că acesta este începutul sfârșitului”, a comentat un bancher senior de la Londra, adăugând că miercuri la prima oră nu se mai găseau cumpărători pentru datoria pe termen lung a Marii Britanii. „Nu a fost chiar un moment Lehman. Dar s-a apropiat.”

„Dacă nu ar fi existat nicio intervenție astăzi, randamentele titlurilor britanice ar fi putut crește până la 7-8%, de la 4,5% în această dimineață și, în această situație, aproximativ 90% din fondurile de pensii din Regatul Unit ar fi rămas fără garanții”, a spus Kerrin Rosenberg, director executiv la Cardano Investment, companie de consultanță care lucrează pentru circa 30 de fonduri britanice de pensii, cu active de 50 de miliarde de lire sterline. „Ar fi fost distruși.”

În urma intervenției BoE, liderul laburist Sir Keir Starmer a cerut ca parlamentul să se reunească de urgență și ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng să-și abandoneze planurile fiscale. Guvernul a anunțat cel mai ambițios plan de reducere a taxelor din ultimele cinci decenii, în valoare de 45 de miliarde de lire sterline, într-un context în care țara se luptă cu o inflație ridicată. În urma anunțului, lira s-a depreciat puternic, iar dobânzile la obligațiunile guvernamentale au sărit la 5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: