vineri

19 aprilie, 2024

4 mai, 2020

Marea Britanie și Statele Unite încep marți negocierile pentru un acord comercial. Demersul apare într-un moment în care autoritățile europene își exprimă nemulțumirea față de stadiul în care se află negocierile similare ale Marii Britanii cu UE.

Potrivit The Guardian, ministrul britanic al Comerțului Internațional, Liz Truss (foto), va avea marți o primă o convorbire video cu reprezentantul american al Comerțului, Robert Lighthizer, alți 100 de oficiali britanici și americani urmărind discuția.

Liz Truss promite să negocieze ”dur” cu americanii și afirmă că un acord economic cu Statele Unite este ”esențial” pentru a ușura povara pe care coronavirus a așezat-o peste economie.


Prima rundă de negocieri este programată să dureze 2 săptămâni, cu runde suplimentare planificate în principiu la fiecare 6 săptămâni. Britanicii speră să obțină tarife preferențiale pentru exporturile către Statele Unite de automobile și produse din ceramică, printre altele, precum și pentru servicii.

Guvernul britanic speră că negocierile cu Statele Unite, care inițial nu erau planificate să se deruleze în paralel cu cele cu UE, vor pune presiune pe Bruxelles și vor debloca discuțiile în puncte=cheie precum păstrarea de către britanici a regulilor europene în anumite domenii sau pescuit.

De partea britanică, negocierile cu administrația americană vor fi purtate în principal de negociatorul Oliver Griffiths și vor fi supervizate de Crawford Falconer, consilier al Negociatorului Șef pentru Comerț. Negocierile se vor purta în sistem de videoconferință până la momentul în care călătoriile peste Ocean vor fi posibile.

Pe 27 aprilie, negociatorul șef UE Michel Barnier a avertizat Marea Britanie că nu va obține niciun acord cu UE dacă se menține pe poziția de a refuza cele mai importante solicitări europene. Părțile mai au planificate încă două runde de discuții înainte de termenul de etapă- finalul lunii iunie- stabilit pentru analiza progresului în negocieri.


Perioada de tranziție se termină la 31 decembrie 2020, UE lansând în repetate rânduri semnalul că acest termen ar trebui prelungit pentru că nu este posibil ca un acord economic să fie încheiat atât de repede. Marea Britanie a refuzat, tot în repetate rânduri, această variantă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: