joi

25 aprilie, 2024

18 aprilie, 2017

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat marți că dorește organizarea de alegeri anticipate. În acest sens, premierul May a anunțat, în cadrul unei declarații de presă organizate în fața reședinței din Downing Street 10, că va înainta miercuri o moțiune în Camera Comunelor în care va propune ca alegerile să fie organizate pe data de 8 iunie.

Decizia anunțată marți de premierul Theresa May complică calendarul și așa foarte strâns la negocierilor Brexit, care, potrivit intențiilor oficialilor de la Bruxelles, ar fi trebuit finalizate ideal până în decembrie 2018. Anunțul privind alegerile și campania electorală vor bloca pentru cel puțin 2 luni negocierile UE-Marea Britanie.

Potrivit legislației britanice, alegerile anticipate se organizează dacă solicitarea prim-ministrului este aprobată cu o majoritate de două treimi în Camera Comunelor.

Argumentele Theresei May


În discursul rostit marți, Theresa May a justificat demersul său, afirmând că guvernul are un plan clar pentru ca negocierile Brexit să permită Marii Britanii să recâștige controlul asupra legislației naționale și a granițelor.

”Este calea cea mai potrivită, dar alții se opun. Ar trebui ca acest demers să conducă la unitate la Westminster, dar nu există această unitate”, a afirmat Theresa May, care a trecut în revistă câteva poziții publice exprimate de opoziția parlamentară sau de Camera Lorzilor.

Premierul a mai afirmat că nu este pregătit să permită opoziției să pună în pericol negocierile Brexit. ”Dacă nu organizăm acum alegeri, jocul putere-opoziție va continua. Trebuie să lăsăm poporul să decidă cine conduce aceste negocieri”, a mai afirmat premierul.

Theresa May a spus că a ajuns recent la această concluzie și că decizia nu a luat-o cu ușurință.


”Lăsați-ne să eliminăm orice risc de incertitudine și instabilitate”, a solicitat Theresa May, care a asigurat că poate oferi în continuare țării conducerea puternică de care are nevoie.

Liderul Partidului Laburist, formațiune care a anunțat deja că va vota împotriva acordului final UE-Marea Britanie, a declarat BBC că este de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Același anunț a fost făcut și de liderul UKIP.

Ultima oară când în Marea Britanie s-au organizat alegeri anticipate la solicitarea guvernului a fost la inițiativa fostului premier David Cameron, pe data de 30 martie 2015.

Reacția pieței valutare

Lira sterlină a atins maximul ultimelor 2 luni în raport cu dolarul american, semn că City apreciază intenția de a organiza alegeri anticipate la început de iunie. Lira sterlină a avut o cădere importantă în orele dinaintea anunțului oficial, dar a recuperat imediat după anunțul oficial atingând maximul înregistart în februarie.

Un salt suplimentar a fost înregistrat și după anunțul Partidului Laburist că este de acord cu propunerea premierului.

Lira sterlină în raport cu dolarul american

Opinia generală în centul financiar londonez, scrieThe Guardian, este aceea că premierul își va întări poziția după alegeri, obținând o majoritate confortabilă la Westminster, ceea ce îi va întări poziția în negocierile cu Uniunea Europeană.

Această opinie este întăritâ de un sondaj ICM efectuat în weekend, ale cărui cifre arată astfel:

  • Partidul Conservator 44% (plus 1% față de un sondaj electuat pentru Guardian în urmă cu 8 zile)
  • Partidul Laburist 26%
  • UKIP 11%
  • Liberal Democrați 10%
  • Verzii 4%
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: