Marea Britanie urmează să anunțe suspendarea acordului de extrădare cu Hong Kong pe fondul creșterii tensiunilor în relația cu China.
Potrivit Politico, ministrul de Externe britanic, Dominic Raab (foto), va prezenta luni Camerei Comunelor o declarație privind ”aranjamentele de extrădare și, de asemenea, o serie de alte măsuri pe care Guvernul Marii Britanii ar putea să le adopte în ceea ce privește relația cu Hong Kong”.
Ministerul de Externe britanic a refuzat să confirme că urmează să anuleze respectivul acord de extrădare, dar nici nu a dezmințit știrile care anunță iminența anulării acordului
Beijing-ul a impus Hong Kong o nouă lege a securității naționale despre care Marea Britanie afirmă că încalcă prevederile tratatului semnat de guvernele britanic și chinez în 1984 cu privire la viitorul Hong Kong, care a revenit sub guvernare chineză în 1997.
Marea Britanie a anunțat deja că va interzice implicarea firmei chineze Huawei în dezvoltarea infrastructurii britanice 5G și a condamnat abuzurile comișe asupra minorității uigure, în vestul Chinei. China a acuzat Marea Britanie că se amestecă în treburile sale interne.
În afară de Marea Britanie, Hong Kong are semnate acorduri de extrădare cu alte 19 state. Canada și Australia au anunțat deja suspendarea acestor acorduri ca răspuns la noua lege de securitate impusă Hong Kong, care prevede pedepse de închisoare pe viață pentru acțiuni care vizează ”subminarea autorității statului chinez”.
Un număr important de organizații pro-democrație și de activiști din Hong Kong au anunțat că își sistează activitatea ca efect al noii legi.
Ca reacție la noua lege a securității naționale, Statele Unite au anulat tratamentul economic preferențial acordat Hong Kong.
Cărți scrise de activiști importanți pentru democrație din Hong Kong au disparut de pe rafturile librăriilor și bibliotecilor metropolei, ca și înregistrările online, la doar câteva zile după ce Beijingul a impus noua lege pentru securitate națională.
În baza acordului de extrădare Marea Britanie-Hong Kong, în funcțiune de 30 de ani, părțile puteau cere repatrierea celor acuzați de încălcarea legilor pentru a fi judecați.