sâmbătă

27 aprilie, 2024

17 octombrie, 2022

Noul ministru britanic de finanțe, Jeremy Hunt (foto), a anunțat luni o anularea aproape completă a planului fiscal de stimulare a creșterii economice prin reduceri de taxe, anunțat de predecesorul său, care i-au determinat pe investitorii internaționali să vândă masiv active britanice, destabilizând moneda și piața titlurilor de stat, transmite Reuters.

Măsurile tăiate ar urma să aducă venituri de circa 32 de miliarde de lire la bugetul britanic, în contextul în care stimulentele fiscale anunțate de precedentul ministru de finanțe nu aveau surse de finanțare, urmând să ducă la o creștere a deficitului.

Premierul Liz Truss și fostul ministru Kwasi Kwarteng anunțaseră o reducere a ratei de impozitare de bază a veniturilor de la 20% la 19% începând din aprilie 2023, cu un an mai devreme decât se anunțase anterior. Hunt a anunțat că aceasta va rămâne la 20% pe o perioadă nedeterminată.


Ministerul de Finanțe a precizat că acest lucru va genera aproximativ 6 miliarde de lire sterline pe an venituri bugetare. Guvernul a decis totodată să renunțe la planul de a elimina cea mai ridicată cotă a impozitului pe venit.

În ceea ce privește sprijinul guvernamental pentru plata facturilor la energie pentru gospodării și companii, Hunt a anunțat că acesta se va acorda până în aprilie anul viitor, iar apoi se va realizat o nouă evaluare pentru a se stabili dacă mai este necesar și în ce măsură.

Hunt a anunțat totodată anularea planurilor de abrogare a regulilor fiscale de impozitare a angajaților care nu sunt salariați,care au fost criticate pentru că sporesc birocrația cu care se confruntă întreprinderile care folosesc lucrători contractuali. Kwarteng promisese anterior că abrogarea acestor reguli va duce la stimularea creșterii, prin dereglementare.

Din datele ministrului de Finanțe, menținerea acestor taxe va aduce venituri de circa două miliarde de lire pe an.


Marea Britanie va relua planul inițial de creștere a ratei de impozitare a corporațiilor de la 19% – cea mai mică din clubul G7 al națiunilor bogate – la 25% în 2023. Truss plănuise să o mențină la 19%.

Ministerul de Finanțe estimase că menținerea ratei la 19% ar fi redus veniturile bugetare cu 67,5 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani.

Hunt a anunțat totodată și renunțarea la scăderea impozitului pe dividende cu 1,25 puncte procentuale începând de anul viitor, măsură cu un impact bugetar de aproximativ un miliard de lire sterline pe an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: