marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2022

Marea Britanie este pregătită să anuleze unilateral părţi din acordul post-Brexit privind Irlanda de Nord dacă negocierile pe care le conduce pe această temă vor eşua, a avertizat şefa diplomaţiei britanice Liz Truss, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

Liz Truss (foto) a declarat că va sugera “propuneri constructive” partenerului său european de dialog, vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în timpul primei lor discuţii faţă în faţă, care va avea loc joi la Chevening, comitatul Kent (sud-estul Angliei).

Dar Truss a spus totodată că este “dispusă” să declanşeze Articolul 16 din Protocolul privind Irlanda de Nord, care ar suspenda părţi din tratatul menit să prevină crearea unei frontiere “dure” cu Republica Irlanda, în cazul în care nu se ajunge la un acord.


Ministrul de externe britanic a devenit responsabil cu negocierile post-Brexit după ce David Frost a demisionat luna trecută din funcţia de ministru pentru Brexit.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Într-un articol publicat în ediţia de duminică a Telegraph, Truss a declarat că “prioritatea absolută” a ei este să soluţioneze “consecinţele neintenţionate” create de protocolul menit să menţină pacea în Irlanda de Nord.

“Când mă voi vedea cu Maros Sefcovic în această săptămână pentru primele noastre discuţii faţă în faţă, voi prezenta propunerile noastre constructive pentru a rezolva situaţia”, a insistat ea. “Sunt pregătită să lucrez zi şi noapte pentru a negocia o soluţie. Dar permiteţi-mi să fiu clară, nu voi accepta nimic care va face ca populaţia Irlandei de Nord să nu poată beneficia de aceleaşi decizii privind impozitarea şi cheltuielile ca restul Regatului Unit sau dacă mărfurile care circulă în interiorul ţării noastre vor continua să fie supuse controalelor. Prioritatea mea este să protejez pacea şi stabilitatea în Irlanda de Nord. Doresc o soluţie negociată, dar dacă va trebui să folosim prevederi legitime, inclusiv Articolul 16, sunt dispusă să fac acest lucru”, a scris Truss.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: