joi

25 aprilie, 2024

17 decembrie, 2021

Deși criticat din cauza beneficiilor incerte şi a impactului de mediu, Marea Britanie a semnat un acord de liber-schimb post-Brexit cu Australia, un scrie AFP citată de Agerpres.

Documentul, semnat joi într-o ceremonie în format virtual, a făcut obiectul unui acord de principiu realizat în iunie între premierul britanic Boris Johnson şi cel Australian, Scott Morrison, iar între timp ‘negociatorii au finalizat toate capitolele’, indică un comunicat al Ministerului britanic al Comerţului Internaţional.

Acordul este primul obţinut de Londra post-Brexit care nu este o simplă reînnoire sau o adaptare a celor deja existente între UE şi alte state. Textul, care va fi supus spre examinare la Westminster, urmează să genereze ‘un plus de 10,4 miliarde de lire în schimburile comerciale (…) eliminând taxele vamale la 100% din exporturi’.


În 2020, schimburile comerciale între cele două ţări se cifrau la 13,9 miliarde de lire, adică puţin peste 1% din totalul schimburilor comerciale britanice.

Acordul stabileşte ‘noi norme în sectoarele digital şi al serviciilor, va crea noi oportunităţi de muncă şi călătorii pentru britanici şi australieni’, arată guvernul de la Londra.

Profesioniştii britanici din sectorul serviciilor, în special arhitecţi, avocaţi sau cercetători, vor avea acces la vize de muncă în Australia: ‘Este mai mult decât a oferit vreodată Australia unei alte ţări într-un acord de liber-schimb’, a subliniat Ministerul britanic al Comerţului Internaţional.

Acest compromis ‘ne creşte şansele de a ne alătura Tratatului comercial transpacific (CPTPP)’, din care fac parte 11 ţări din America şi Asia şi care cumulează ‘8.400 miliarde de lire în PIB’.


Marea Britanie a obţinut deja acorduri post-Brexit cu UE, de departe cel mai important partener comercial al său, precum şi cu Japonia, Noua Zeelandă sau cu ţări europene din afara UE: Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Londra discută cu India şi a lansat la începutul lui octombrie negocieri cu şase state arabe din Golf. De asemenea, încearcă să-şi întărească relaţiile comerciale cu SUA, fără însă a fi reuşit să obţină până acum o promisiune din partea Washingtonului.

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: