marți

16 aprilie, 2024

22 aprilie, 2017

“Vineri, 21 aprilie 2017, a fost prima dată din 1880 când, pentru o perioadă de 24 de ore, Marea Britanie nu a fost nevoită să folosească nicio centrală electrică alimentată cu cărbune”, transmite Bloomberg, care citează un anunț de sâmbătă al centrului de comandă al operatorului național al rețelei energetice naționale britanice.

În acea zi, Regatul Unit a produs jumătate din necesarul de curent electric cu ajutorul centralelor cu gaze naturale, 30% din regenerabile sau transferuri, iar restul de 20% de la cetrale atomice, a  precizat Duncan Burt, șeful de operațiuni al National Grid.

Marea Britanie este unul dintre pionierii în materia energiilor regenerabile, potrivit Bloomberg având instalate offshore mai multe eoliene decât orice alt stat european și câmpuri cu panouri solare care produc energie echivalentă celei care poate fi produsă de 7 reactoare nucleare. Guvernul britanic a anunțat că dorește să renunțe la toate centralele pe cărbune până în 2025.


”Contribuția decisivă o vor avea energiile regenerabile. Vom avea energia solară și energia eoliană care vor înlocui tradiționalii combustibili fosile. Vom avea cât de curând zile asemănătoare, fără cărbune, în special în lunile iunie și iulie”, a declarat pentru Bloomberg Duncan Burt.

Statele vecine Marii Britanii au agende similare, iar multe companii europene închid sau retehnologizează centralele ce funcționează cu cărbune- utilizarea cărbunelui în Europa scade mult mai rapid decât au estimat specialiștii.

”În urmă cu 10 ani, o zi fără cărbune era ceva inimaginabil. Și totuși, în 10 ani, sistemele noastre energetice s-au transformat radical”, este opinia transmisă prin email Bloomberg de Hannah Martin, șeful departamentului energie al Greenpeace U.K.

Acțiunile menite să oprească schimbările climatice sunt principalul motiv pentru care lumea se îndreaptă spre energii curate. Statele membre UE au drept țintă ca, până la sfârșitul deceniului, 20% din consumul energetic să fie asigurat din surse regenerabile.


Marea Britanie a reușit pentru prima dată în istoria sa, în iulie 2016, să producă mai multă energie solară decât cea produsă de toate centralele pe cărbune.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: