Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit miercuri de şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, premier şi ministru de Externe al statului Qatar. Premierul Ciolacu mai are programate miercuri o întâlnire cu şeicul Faisal bin Qassim al-Thani, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Statul Qatar, şi o întrevedere cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al statului qatarez.
Premierul Marcel Ciolacu a început marți o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite. În perioada 16-17 aprilie șeful guvernului român se află în Qatar, iar între 18-19 în Emiratele Arabe Unite. El va avea mai multe întâlniri cu oamenii de afaceri, vizita având un pronunțat caracter economic.
Prim-ministrul României va fi însoțit în vizita în Golful Persic de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președinte ANCOM, Valeriu Zgonea, președinte ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu.
Marcel Ciolacu: ”Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în UE”
După întâlnirea cu Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, într-o declarație comună cu omologul qatarez, prwmiwrul Ciolacu a spus că i-a propus acestuia un parteneriat strategic „extrem de pragmatic și realizat în jurul proiectelor economice concrete și investițiilor”.
”Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenței sale realizarea unui task force care să fie operaționalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Oportunitățile de investiții vor fi detaliate în cadrul întâlnirii ulterioare cu reprezentanți ai Fondului Suveran de Investiții al statului Qatar
România vrea să vândă în Qatar anvelope, componente de frigidere, fructe de pădure
Ultima vizită a unui prim-ministru al României la Doha a fost în noiembrie 2018. Atunci s-au semnate acorduri pe turism, transport maritim şi securitate cibernetică.
Potrivit unor surse diplomatice citate de TVR, analizele făcute de specialiștii români din agențiile de comerț exterior arată că țara noastră ar putea vinde pe piața qatareză: piese şi echipamente auto, anvelope, confecţii de damă, tricotaje, ţesături, părţi din frigidere (condensatoare, termostate), motoare, generatoare. Cel mai mare succes pe piaţa din Qatar l-ar avea fructele de pădure, conservele de legume şi fructe şi mălaiul, articolele de mobilier şi corpurile de bucătărie.
România are un interes strategic în Qatar, fiindcă poate reprezenta o sursă alternativă de gaze naturale, având în vedere că Turcia va construi un canal paralel Bosfor prin care va fi permisă circulaţia navelor de mare capacitate de transport. Pe de altă parte, Guvernul de la Bucureşti vrea să cumpere diesel şi kerosen, având în vedere costurile scăzute.
Premierul Ciolacu ar vrea să găsească surse alternative de finanţare pentru mari proiecte de infrastructură: autostrada Comarnic-Braşov, Autostrada Moldovei, dar şi pentru dezvoltarea Portuuil Constanţa şi a aeroporturilor din București și Timișoara.
Pe de altă parte, Guvernul din Qatar şi oamenii de afaceri sunt interesaţi de colaborări cu ţara noastră în ceea ce priveşte construcţia de sere, sisteme de irigaţii şi proiecte pentru recuperarea şi reciclarea deşeurilor.
Qatarezii, anunță TVR, vor să înveţe de la români cum să aibă un sistem mai performant pentru exploatarea, depozitarea şi transportul gazelor naturale, dar şi cum să lupte cu hackerii.
Relația comercială cu Qatar
Țn primele 11 luni ale anului 2023 România şi Qatar au avut schimburi comerciale bilaterale de 133,7 milioane de dolari, din care 118, 04 milioane de dolari au reprezentat exporturile româneşti, iar 15,73 milioane de dolari a fost valoarea totală a produselor importate de România din Qatar.
Principalele produse exportate de ţara noastră în Qatar sunt: grâu, articole de robinetărie şi alte articole pentru ţevi, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fân, lucernă, trifoi, porumb, tărâțe, contoare de gaz, lemn tăiat sau cioplit.
Schimburile comerciale ale României cu statul Qatar erau în 2018 de 79,26 milioane de dolari, iar în 2021 de 101,67 milioane de dolari.
***
Un răspuns
1.La fel a ,,bântuit” China, America, Germania, etc. Ponta în 2012 și a avut acorduri și promisiuni de investiții de 12 miliarde de Euro, cu 200 de mii de noi locuri de muncă industriale!
In final n-a venit nici un investitor industrial și toate au rămas PROMISIUNI ELECTORALE, deoarece investitorii cînd au înțeles că competitivitatea/funcționalitatea INSTITUȚIONALĂ este dezastruoasă, adică de indice 74, și-au văzut de treabă, în alte țări.
Fără un PROIECT DE TARA care să ridice acest indice catre cifra 1 (ca a Coreii se Sud), ne aflăm într-o dezvoltare economică-industrială de ,,CAMPANIE ELECTORALĂ”. adică gogoși electorale, pentru naivi…
Istoria promisiunilor dezvoltarii economice se repetă cu fiecare ocazie la alegeri, după care și în 2025, potopul săraciei va cădea pe locuitorii Romaniei…