joi

28 martie, 2024

9 ianuarie, 2019

Manualul unic și monopolul deținut de Editura Didactică și Pedagogică, idei puse în practică de fostul ministru al Educației Liviu Pop, dispar la numai un an după impunerea lor în pofida reacțiilor critice vehemente.

Anunțul a fost făcut de actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, într-un interviu acordat marți seara Realitatea Tv:

Se renunță la manualul unic, nici nu a fost un manual unic!


Nu poate să facă o singură editură, care nici nu are niște ani de experiență în spate, care să aibă și oamenii pregătiți corespunzător ca manualele care ajung și la timp și în bune condiții să fie pe placul și al părinților, dar mai ales să folosească copiilor.

Se revine astfel la manualele cumpărate:

  • profesorii vor putea să aleagă între manuale diferite, publicate de orice editură
  • vor fi maximum trei manuale pentru fiecare materie
  • contractele cu editorii vor fi încheiate pe petru ani

Editura Didactică și pedagogică, cea care primise de la Liviu Pop monopolul tipăririi manualelor unice, va putea fi folosită în cazul acelor manuale pentru care nu vor licita editurile. Este cazul manualelor pentru minorităţi, care sunt puţine și, ca atare, nerentabile pentru edituri.

Metodologia de achiziționare a manualelor

Ministerul Educației a elaborta deja un proiect de ordin de ministru privind regimul manualelor școlare, ce conțin și anexele cu metodologiile de evaluare a proiectelor de manuale, de gestionare și cumpărare a manualelor declarate câștigătoare.


Principalele etape și prevederi:

  • Ministerul va anunța public pe www.edu.ro și pe SEAP (Sistemul electronic de achiziții publice) licitația pentru achiziția de manuale școlare
  • Criteriul de atribuire este “cel mai bun raport calitate-preț”.
  • Operatorii economici depun pe platforma SEAP ofertele corespunzătoare proiectelor de manuale școlare în forma precizată prin caietul de sarcini
  • Licitația deschisă pentru cumpărarea de manuale noi este organizată pe loturi.
  • Criteriile tehnice de calitate contează în proporție de 90%, iar prețul are o pondere de 10%.
  • Fiecare ofertant poate să participe la licitaţie cu un singur proiect de manual școlar pentru o disciplină, pentru o clasă, filieră, profil, specializare.
  • Ministerul Educației declară câștigătoare ale licitației proiectele de manuale școlare ale căror punctaje cumulate sunt de minimum 86,50 de puncte.
  • MEN achiziționează manualele şcolare corespunzătoare unei discipline/modul de pregătire/pentru o clasă/nivel de studiu, filieră, profil, specializare, reprezentând ofertele primilor 3 ofertanţi declaraţi câştigători, în ordinea descrescătoare a punctajului total.
  • Evaluarea proiectelor de manuale va fi coordonată, ca și până acum, de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) din subordinea Ministerului Educației.
  • Toți profesorii evaluatori care au avut erori în activitatea desfășurată în procesul de evaluare nu vor mai fi selectați în evaluările proiectelor de manuale școlare viitoare și nici în grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluările naționale, bacalaureat, titularizare și definitivare în învățământ.
  • Școlile selectează manualele pe care vor să le cumpere și dau comandă prin aplicația SNMS, iar inspectoratele școlare generează un Raport al comenzilor pe județ, după care monitorizează distribuirea manualelor școlare noi din depozitele de carte școlară către unitățile școlare.

Experimentul lui Liviu Pop, un eșec costisitor

Anul trecut, singurul în care a funcționat manualul unic, a fost un eșec ce a demonstrat că sistemul centrat pe monopol nu poate funcționa.

Au apărut numeorase greșeli care au dus chiar la retragerea unor manuale. În cazul altora s-a optat pentru o listă a erorilor atașată fiecărui exemplar.

O analiză realizată Societatea de Științe Istorice din România (SSIR) arăta că sistemul este greșit, prost manageriat și garantează eșecul. El crește riscul ca elevii să folosească manuale slabe și pline de erori, în timp ce existența mai multor variante pe piață le permite profesorilor să le evite pe cele proaste.

De asemenea, editurile private suportă suportă direct și rapid costurile neglijenței, fiind eliminate în mod natural, mai preciza analiza.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: